Danmark opgiver demokrati i Afghanistan

Regeringen og forligspartier bag Afghanistan-strategi opgiver kampen for demokrati i det krigshærgede land. Nu handler det om at holde Taliban fra magten

Danmarks mål om at skabe demokrati i Afghanistan er udskudt på ubestemt tid. Det fastslår både regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, skriver Politiken.

Nu handler det om at sikre, at Afghanistan ikke falder tilbage i Talebans hænder - og så må de flotte målsætninger om demokrati komme i anden række, Det siger udenrigsminister Per Stig Møller til avisen.

- Lige nu står vi i en situation, hvor vi ikke kan risikere at tabe kampen hverken i Afghanistan eller Pakistan. Sker det, så vågner verden først op til et sikkerhedsproblem. Derfor skal fokus lige nu være på at sætte massivt ind mod Taliban og al-Qaeda, siger udenrigsministeren.

- Karzai har et stort troværdighedsproblem, for han har ikke fået afghanerne til at tro på demokratiet. Men lige nu er det sikkerhedssituationen i landet, vi skal have styr på, siger udenrigsministeren.

Meldingen er den samme fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der siger, at der er brug for, at Karzai rækker ud i alle regioner og leverer stabilitet.

- Man bliver nødt til i højere grad at inddrage de stammeledere, som lige nu er på Talebans side. De skal jo vide, hvilke fordele de har ved at samarbejde med den afghanske regering frem for Taliban, siger Socialdemokraternes udenrigsordfører Mogens Lykketoft.

Dansk Folkepartis Søren Espersen har ingen respekt for Hamid Karzais genvalg og han mener ikke, at afghanerne ønsker demokrati.

Den eneste grund til, at vi er der, er, at vi skal sørge for, at landet ikke på ny bliver en rede for terrorister, siger Søren Espersen til Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere