Dobbelt mavepuster til Obama

Republikanerne har vundet guvernør-valget i to stater, der ellers stemte demokratisk til præsidentvalget. Obama kæmper nu med problemer på flere fronter

Den nyvalgte, republikanske guvernør i New Jersey hedder Chris Christie - og han kan sagtens pege fingre af præsident OBama, der fik en dobbelt mavepuster ved tirsdagens to guvernørvalg. (Fotomanipulation. AP/ Polfoto)
Den nyvalgte, republikanske guvernør i New Jersey hedder Chris Christie - og han kan sagtens pege fingre af præsident OBama, der fik en dobbelt mavepuster ved tirsdagens to guvernørvalg. (Fotomanipulation. AP/ Polfoto)

For et år siden pegede de på Obama præsident - men tirsdag vendte et flertal af vælgerne i New Jersey og Virginia tommelfingeren ned overfor præsidenten og stemte i stedet på de republikanske kandidater til guvernørposterne.

I begge stater var det ifølge nyhedsbureauet AP de uafhængige vælgere, der flyttede vægten over på den republikanske fod. De vælgere, der netop også spillede en afgørende rolle for, at Obama overhovedet kan kalde sig præsident.

Vandt med 49 procentpoint
I Virginia fik republikanske Bob McDonnell cirka 60 procent af stemmerne - dermed geneobrede han den traditionelt republikanske højborg, der dog har været på demokratiske hænder de sidte otte år.

I den ellers meget demokrat-stærke stat New Jersey hedder den nye guvernør Chris Christie, selvom han kun fik 49 procent af stemmerne. Det er nemlig fire procentpoint mere, end den nu forhenværende demokratiske guvernør Jon Corzine opnåede. De sidste seks procentpoint gik til den uafhængige kandidat Chris Daggett.

Valgresultatet er en dobbelt mavepuster til præsidenten, der i forvejen har nok at se til: Obama forsøger at få en stor sundhedsreform igennem, han skal kæmpe for opbakning til en klimaaftale og forsøge at få opbakning til sin politik i Afghanistan.

Obama afgørende for lokalvalg
Oveni kommer den økonomiske nedtur og recession, der ifølge AP netop er grunden til, at de uafhængige vælgere i Virginia og New Jersey har vendt præsidenten ryggen.

Valgkampen i de to stater var præget af guvernør-kandidaternes personlighed og lokale spørgsmål. Men ved exitpolls'ene sagde 4 ud af 10 vælgere alligevel, at deres syn på Obama havde betydning for, hvad de havde stemt, skriver AP.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere