USA-udsendinge taler med Myanmars junta

USA's viceudenrigsminister for østasiatiske anliggender er ankommet til Myanmar. Ikke siden 1995 har der været så højprofileret et amerikansk besøg i landet.

To amerikanske udsendinge har indledt samtaler med militærjuntaen i Myanmar, det tidligere Burma. Amerikanerne skal efter planen også mødes med den fængslede oppositionsleder Aung San Suu Kyi.

De to udsendinge er USA's viceudenrigsminister for østasiatiske og stillehavsanliggender, Kurt Campbell, og hans næstkommanderende, Scot Marciel. Der er tale om præsident Barack Obamas seneste udspil over for den internationalt isolerede militærjunta i Myanmar. USA har ikke i 14 år gennemført et besøg på så højt plan i det østasiatiske land.

De to mænd ankom tirsdag til Myanmars hovedstad, Naypyidaw, om bord på et amerikansk militærfly, oplyser en talsmand for USA's ambassade i Thailand.

- De skal efter planen mødes med ledende regeringsrepræsentanter i dag. I morgen tager de til Yangon og mødes med Daw Aung San Suu Kyi og andre oppositionsledere, siger ambassadetalsmanden.

Suu Kyi, der i dag er 64 år, modtog Nobels fredspris i 1991. Trods den internationale opmærksomhed om hendes kamp for demokrati, har Suu Kyi måttet tilbringe 14 af de sidste 20 år i husarrest.

Lederen af militærstyret i Myanmar, general Than Shwe, bekræftede i sidste måned, at der gennemføres parlamentsvalg i landet næste år. Han sagde, at der "systematisk vil blive gennemført valg til parlamentet i 2010 i henhold til forfatningen".

Valget tegner dog hverken til at blive frit eller retfærdigt. Myanmar og dets militærjunta er længe blevet fordømt af verdenssamfundet for dets overtrædelse af menneskerettigheder.

I forbindelse med vedtagelsen af en ny forfatning i landet i 2008 gik militærjuntaen med til at holde flerpartivalg. Dog cementerer samme forfatningen juntaens kontrol med den folkevalgte regering.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere