København siger ja til moské

Stort flertal i Borgerrepræsentationen har sagt ja til blå kuppelmoske i Københavns nordvestkvarter

Københavnske lokalpolitikere håber med et nyt flertal i Borgerrepræsentationen på at få en moske med blå kupel til byen. Her er det Ershad-moskeen i det nordøstlige Iran. (Arkivfoto: AP)
Københavnske lokalpolitikere håber med et nyt flertal i Borgerrepræsentationen på at få en moske med blå kupel til byen. Her er det Ershad-moskeen i det nordøstlige Iran. (Arkivfoto: AP)

Nu er den politiske vej banet helt for, at København får en stor moské med blå kuppel. Det skete, da et flertal i Borgerrepræsentationen torsdag godkendte, at der kan opføres et islamisk kulturcenter med tilhørende moské på Vibevej 25-29.

41 medlemmer af Borgherrepræsentationen stemte for, at der nu laves en lokalplan, så et mere end 2000 kvadratmeter stort tidligere maskinværksted kan ombygges til en rigtig moské. Tre stemte imod, mens fem politikere undlod at stemme.

- København har en domkirke, en russisk kirke, en synagoge, og selvfølgelig skal vi også have en ny moské. Jeg håber, det bliver et sted med masser af liv, som inviterer indenfor til besøg og aktivt medvirker til at vise, at København er en mangfoldig by, siger miljø- og teknikborgmester Klaus Bondam (R).

Bygningen fungerer i dag som islamisk kulturhus. Foreningen Ahlul Bait, der ejer ejendommen, ønsker at opføre et nyt moderne kulturhus med inspiration i moderne moskéarkitektur.

Bygningen skal bl.a. indeholde bederum, amfiteater, konferencerum, overnatningsmuligheder for gæsteimamer og bibliotek.

Facaden mod Vibevej bliver op til 13 meter høj. En blå kakkelbeklædt kuppel vil blive ca. 24 meter høj, mens to minareter kommer til at rage 32 meter op i luften. Minareterne har udelukkende symbolsk betydning, da der ikke skal kaldes til bøn herfra.

Projektet er anslået til at koste i omegnen af 40-50 millioner kroner, der skal findes som private donationer.