K på flugt fra burkaholdninger

Justitsminister Brian Mikkelsen er med det konservative forslag om et forbud mod at bære burka i det offentlige rum på flugt fra sine egne tidligere holdninger.

Brian Mikkelsen kommer med forskellige udmeldinger om den omstridte burka. (Peter Hove Olesen)
Brian Mikkelsen kommer med forskellige udmeldinger om den omstridte burka. (Peter Hove Olesen)

Brian Mikkelsen (K) var mandag klar med varm opbakning til integrationsordfører Naser Khaders (K) forslag om at forbyde burka i det offentlige rum. Men selvsamme forslag afviste Mikkelsen i et svar til Folketinget så sent som 15. april i år, skriver jp.dk.

Folketingsmedlemmet Peter Skaarup (DF) havde bedt justitsministeren om at forholde sig til, om der burde indføres et forbud mod at bære fuld maskering i det offentlige rum.

Til det svarede Brian Mikkelsen, at det "efter Justitsministeriets opfattelse ikke kan lægges til grund, at der er et politimæssigt behov for at indføre et generelt forbud mod at færdes i det offentlige rum med maskering eller anden form for beklædning, der skjuler ansigtet". Han tilføjede, at Justitsministeriet ikke er bekendt med, at en sådan beklædning har en "utryghedsskabende effekt". Ministeren satte trumf på ved at understrege, at det ikke er en opgave for Folketinget at blande sig:

- Det bør efter min opfattelse 'ikke være en opgave for lovgivningsmagten at understøtte en ikke nærmere konkretiseret følelse af "utryghed" i forhold til andre medborgere, som færdes i det offentlige rum, hvis utrygheden alene er begrundet i, at de pågældende borgere færdes med en bestemt beklædning, herunder de former for beklædning, som er nævnt i begrundelsen for spørgsmålet, hedder det i svaret.

Mandag understregede Brian Mikkelsen imidlertid over for Ritzau, at forslaget flugter med, hvad de konservative "altid har ment".

- Vi synes, det er en god idé, fordi man skal kunne se folks øjne og ansigt, når man kommunikerer med hinanden. Det er også et trafiksikkerhedshensyn. Når man kører bil, skal man kunne se til alle sider, sagde Brian Mikkelsen til Ritzau.

Men justitsministeren bliver modsagt af et tre år gammelt svar fra sin forgænger på posten, nuværende konservativ leder og vicestatsminister Lene Espersen (K).

- Rigspolitiet er ikke bekendt med, at særlige beklædningsgenstande som f.eks. burka skulle udgøre et særligt færdselssikkerhedsmæssigt problem. På det foreliggende grundlag er der således efter Rigspolitiets opfattelse ikke anledning til at indføre et forbud som anført af spørgeren.

Det er politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance, der har gravet de gamle svar frem.

- Det er jo rendyrket hykleri fra Brian Mikkelsens side. I april var han imod, at staten skulle blande sig i borgernes påklædning, nu påstår han, at det er rendyrket konservativ politik. Hans egen partileder har oplyst, at der ikke er problemer med hensyn til trafiksikkerheden. Nu er det hans reserveargument. Sandheden er, at de konservative vil hugge stemmer fra DF. Hverken mere eller mindre, siger Simon Emil Ammitzbøll.