Annonce:
Annonce:

Lange Svend er død

Den forkælede top-socialdemokrat kunne på grund af en karakterbrist ikke blive statsminister. Men han blev far til efterlønnen, miljøboss og Folketingets lysende taler, skriver Ekstra Bladets chefredaktør Bent Falbert i sin personlige nekrolog

Svend Auken var Solen skinnede på Folketingets lysende taler - og Pigernes Svend. (Foto: Carsten Ingemann)
Svend Auken var Solen skinnede på Folketingets lysende taler - og Pigernes Svend. (Foto: Carsten Ingemann)
Annonce:
Følg Politik

Der findes et foto af Auken-klanen med student Svend i forgrunden og forældrene i centrum: dr. med. Gunnar og dr. med. Kirsten. Billedet illustrerer glimrende Svend Aukens baggrund: Solen skinnede på denne århusianske plet af velstand og vid.

Det gjorde den faktisk i alle Lange Svends 66 forkælede år på kloden, som han betrådte med lette fjed i tillid til sit gode hoved – og charmerende udstråling.

Læs: Svend Auken er død.

Pigernes Svend
For lad os nu ikke af dødsbenovelse, politisk forstoppelse og bornerthed glemme, at rollen som Pigernes Svend var en fremtrædende del af dette grundlæggende dragende og drengede menneskes muntre liv. Herregud, hvor havde han tag på dem!

Som hans motto lød: ’Det er lettere at holde sig på lastens brede landevej end på dydens smalle sti.’

Annonce:

Læs: Nationens læsere: Sådan husker vi Auken.

Nu er han død af prostatakræft, som han for et år siden meddelte, at han led af. Måske skulle han have søgt behandling i USA, som siges at være bedre til netop dén cancerform. Dét USA, som han skældte ud som asocialt – men samtidig var betaget af. Engang jeg interviewede ham på hans kontor, opdagede jeg, at han i kanten af et Stauning-maleri havde klinet et foto fast af Edward Kennedy. Med barnlig stolthed viste han mig, at bagsiden var forsynet med en hilsen ’to my friend Svend’.

Robust krigerhumor
Auken har i årevis åbnet Folketinget som medlemmet med højest anciennitet. Han blev valgt første gang i 1971, samtidig med at jeg begyndte som politisk reporter på Ekstra Bladet, så jeg har fulgt ham ’altid’.

Avisen var undertiden hård ved ham, men hans medfødte lette gang på jord, professionelle robusthed og krigerhumor betød, at han aldrig blev langtids-pigesur som den sarte plante Uffe Ellemann-Jensen, der i mange år var hans politiske modstander i Århus amt. Svend ville videre. Med store skridt.

Lynkarriere på ølkasse
Hans gode hoved og næsten sønlige forhold til den mindre begavede Anker Jørgensen bragte ham i stilling som arving til den socialdemokratiske trone. Som bare 34-årig blev han i 1977 arbejdsminister og dermed partiets vigtige forbindelsesofficer til fagbevægelsen. En nøglepost, ikke mindst i Thomas Nielsens formandsperiode i LO. Han kunne nemlig ikke døje Anker, som han kaldte en lille lort.

Men trods sin akademiske baggrund (cand.scient.pol., studenterpolitiker i Århus og lektor på det lokale universitet) var Svend i stand til både at drikke af flasken og holde ølkassetaler, som enhver arbejder begreb. Han blev hele livet valgt i Århus, hvor han slæbte styrtende personlige stemmetal hjem.

En kniv for en sejr
Efter tre valgnederlag veg Anker modstræbende pladsen og gjorde i 1987 Svend til partiformand. I 1990 skaffede han Socialdemokratiet en historisk sejr med 69 mandater. De kunne bare ikke bruges til at danne regering med. Poul Schlüter fortsatte, og i 1992 stak Poul Nyrup Rasmussen en kniv i ryggen på Svend. Nyrup havde fået den af den radikale Niels Helveg Petersen.

S måtte nødvendigvis have ny formand for at kunne nærme sig Statsministeriet. De radikale stolede ikke på Svend. Mandens værste fjende var hans livlige fantasi, som nogle kaldte dårlig karakter og andre upålidelighed.

Skabte miljø-koncernen
Fænomenet gav sig mange udslag: Han svigtede politiske aftaler. Han fortalte løgnehistorier i valgkampe. Han huskede forhandlinger forkert, hvis det var bekvemt.

Denne sorte side ødelagde hans karrierechance som regerincgechef, fordi personlig tillid er afgørende mellem politikere, også modstandere.

Men Svend Auken fik en flot revanche, da Nyrup skabte superministeriet for miljø plus senere energi til ham 1993-2001. Det blev en hel koncern, som han fik lov at udbygge efter eget hoved siddende på tidens grønne bølge. Til gengæld fik Nyrup fred med Auken-fløjen i partiet.

Skandale uden afregning
Karrieren kunne være sluttet brat allerede i 1980’erne med dagpengeskandalen. Svend Auken havde som arbejdsminister været så flink at lade milliarder til understøttelse mellemlande hos vennerne i Arbejdernes Landsbank på vej fra staten til a-kasserne. Det gav Bevægelsens lille bank nogle gevaldige ekstraindtægter. En uanstændig favør.

Opstandelsen var stor, og Svend Auken kunne have fået en kommissionsdomstol på halsen, hvis ikke den konservative E. Ninn-Hansen var gået imod den metode. Et tiår senere i 1995 regnede Ninn under tamil-opgøret med, at Svend gjorde gengæld. Det skete ikke. Auken stemte for at føre rigsretssag imod Ninn.

Efterløn og stjernetaler
Auken var gift tre gange. Med sine fire børns mor, journalist Bettina Heltberg 1966-93.Tandlæge Eva Kofoed-Jensen 1996-2002. Filminstruktør Anne Wivel siden 2007.

Der er meget godt at huske Svend for. Mest stolt var han af efterlønnens indførelse i 1979 samt hele kampagnen i hans miljøkoncern, som VK-regeringen rev ned.

Jeg selv vil især erindre ham som gudbenådet taler, i en årrække tingets bedste. Skarp, vittig, begavet, klarhovedet. Senest hørte jeg ham brillere i vinter ved Niels Helvegs 70 års fødselsdag, hvor hans tema var ’Fjendskaber med et menneskeligt ansigt’. Han sløjfede på det eleganteste fjendtligheden mod sin gamle banemand.

Jeg spurgte ham bagefter, hvordan han overvandt sit nag. Der var format over svaret: Han betragtede nu Helvegs rolle i formandsopgøret som ren politik.

’Strictly business, nothing personal’, som mafiosierne formulerer det, når de afliver hinanden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: