Justits-Brian lokket af Sydafrika

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) kom selv i PET's søgelys efter rejse til Sydafrika og Namibia i 1988

- Jeg skulle aldrig være rejst dernes, erkender Brian Mikkelsen. (Foto: Thomas Wilmann)
- Jeg skulle aldrig være rejst dernes, erkender Brian Mikkelsen. (Foto: Thomas Wilmann)

Justitsminsiter Brian Mikkelsen (K) indtager selv en rolle i PET Kommissionens gennemgang af overvågningen af politiske partier fra 1945-89.

I 1988 lod han sig lokke til at tage på en luksustur til Sydafrika og Namibia betalt af det sydafrikanske apartheid styre.

Brian Mikkelsen og to andre medlemmer af Konservativ Ungdom (KU) fik betalt 84.000 kroner til dækning af flybilletter og ophold på luksushotel. Desuden fik de 30.000 kroner, der skulle bruges til at lave en bog og pjecer mod Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, der via Operation Dagsværk støttede oprørsbevægelsen Swapo i Namibia.

- Set i bagklogskabens lys skulle jeg aldrig været rejst til Sydafrika og Namibia. Jeg fordømte allerede dengang apartheid, men samtidig gjorde jeg som medlem af KU også alt for at bekæmpe Danmarks Kommunistiske Ungdom (DKU), der var hovedkræfterne bag Operation Dagsværk, fortæller Brian Mikkelsen til ekstrabladet.dk

Da de tre KU'ere kom hjem fra rejsen, blev de kontaktet af den sydafrikanske vicekonsul i Danmark, Steyn. Han bad KU'erne om at sprede oplysninger om, at medlemmer af Dansk Ungdom Fællesråd havde været på hemmeligt besøg i Namibia for at støtte oprørsbevægelsen.

Desuden fortalte Steyn KU'erne, at sydafrikanerne overvågede ANC-arrangementer i Danmark via "specielle danske venner".

Det fik PET til at konstatere, at sydafrikanerne var involveret i efterretningsvirksomhed i Danmark.

Brian Mikkelsen blev dengang kritiseret for at have støttet det hvide apartheid styre og for at sprede vildledende oplysninger om Namibia.

- Det fortryder jeg i dag, siger Brian Mikkelsen.

- Men det er vigtigt for mig at understrege, at det var mig selv, der kontaktede PET om turen til Namibia.