EU-ledere skærper tonen før budgetslagsmål

Merkel, Cameron og Hollande er enige om, at EU-budgettet langt fra er på plads. Men så slutter enigheden.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Det bliver en hård kamp at få skabt enighed om EU's langsigtede budget.

Så langt er lederne fra de tre store EU-lande, Tyskland, Storbritannien og Frankrig, enige på vej ind til et topmøde i Bruxelles, hvor der skal lægges budget for fremskaffelse og fordeling af milliarder af kroner til og fra EU's pengekasse i perioden 2014-2020.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, lover at arbejde hårdt for at nå frem til en aftale, men hun understreger, at EU-landene fortsat er 'ret langt fra hinanden'.

- Vi vil gøre alt, hvad der er muligt, for at få en aftale i hus. I denne tid med økonomisk usikkerhed og høj arbejdsløshed er det af stor betydning at have forudsigelighed, siger Merkel på vej ind til mødet ifølge dpa.

Heller ikke Storbritanniens premierminister, David Cameron, virker særlig optimistisk.

EU-lederne måtte opgive at nå til enighed om langtidsbudgettet på et topmøde i november sidste år, og Cameron slår fast, at der ikke bliver nogen budgetaftale, uden at EU's samlede pengekasse skrumper i forhold til det forslag, som lå på bordet dengang.

- Da vi sidst var her i november, var de beløb, der blev fremlagt, alt for høje. De er nødt til at blive mindre. Og hvis de ikke bliver mindre, så bliver der ingen aftale, siger David Cameron ifølge Reuters.

Den britiske premierminister tilføjer, at EU er nødt til at følge medlemslandene, der alle har måttet spare som følge af den økonomiske krise.

Mens nogle lande kæmper hårdt for et mindre budget, så kæmper andre lande hårdt for at bevare EU-støtten på det nuværende niveau.

Det gælder ikke mindst Frankrig, som især har fokus på at undgå alt for store nedskæringer i EU-støtten til de franske landmænd.

- Hvis Europa - i jagten på et kompromis for enhver pris - skulle opgive sine fælles politikker, glemme landbruget og ignorere vækst, så vil jeg ikke tilslutte mig.

- Frankrig er klar over, at der skal være nedskæringer, men på samme tid må økonomien ikke svækkes, siger Frankrigs præsident, François Hollande, ifølge AFP.

EU-topmødet er programsat til torsdag og fredag, men mødet kan fortsætte hen over weekenden, hvis der ikke er opnået enighed om budgettet.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere