EU's budgettopmøde i gang - men uden nye tal

EU's stats- og regeringschefer får ikke et nyt forhandlingsudspil på bordet ved budgettopmødets åbning

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og EU-kollegerne har kort efter klokken 20.30 indledt deres topmøde om EU's langtidsbudget i Bruxelles. Mødet går i gang med næsten seks timers forsinkelse.

Mod forventning sker det, uden at EU-præsident Herman Van Rompuy er klar til at præsentere de 27 EU-ledere for et nyt kompromisforslag til en aftale om langtidsbudgettet for 2014-2020.

Nyhedsbureauet Reuters citerer EU-kilder for oplysningen om, at det skyldes 'manglende konvergens' om tallene. Og at der er stærk uoverensstemmelse mellem nøglelande.

Det er ifølge Reuters ikke klart, hvornår der kan komme et forslag - og om det overhovedet kan ske på topmødets førstedag.

Det var meningen, at forslaget skulle have været klar ved mødets begyndelse, så forhandlingerne kunne gå i gang efter den traditionelle åbningstale fra EU-parlamentsformand Martin Schulz.

Van Rompuy indledte mødet med i en kort peptalk at opfordre deltagerne til at fokusere på "det store billede" i stedet for at fordybe sig i detaljer.

- Vi har brug for et fremtidsorienteret budget med klar fokus på vækst, innovation og jobskabelse, ikke mindst til den unge generation.

- Jeg har en stærk tiltro til, at hvis vi alle viser vilje til kompromis, så er sådan et budget for unionen inden for rækkevidde. Men vi er der ikke endnu. Lad os gå i gang med arbejdet, sagde Van Rompuy.

Topmødet er stats- og regeringschefernes andet formelle forsøg på at enes om et loft for EU's udgifter de næste syv år. Første forsøg i november sidste år slog fejl.

EU-Kommissionen spillede forrige sommer ud med et budgetloft på næsten 1.100 milliarder euro.

Danmark er med i kredsen af de lande, der presser på for, at tallet skal endnu længere ned end de 1011 milliarder, der stod i sidste kompromisforslag fra november.

Thorning gjorde det ved sin ankomst til mødet klart, at hun stadig går efter at sikre Danmark en årlig rabat på en milliard kroner.

Statsministeren har i torsdagens løb holdt to formøder med sine kolleger fra Storbritannien, Sverige og Holland, der alle tre får rabat på deres EU-kontingent, og som også ønsker at sænke loftet for EU's udgifter.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere