Obama vil give statsborgerskab til 11 mio. illegale

USA's præsident presser på for at lempe landets indvandringspolitik, inden året er omme

En gennemgribende reform af de amerikanske immigrationsregler er med stor sikkerhed på vej i 2013 - måske allerede i årets første halvdel.

Det siger USA's præsident, Barack Obama, i et interview med det spansk-sprogede tv-netværk Telemundo.

- Jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at dette kan lade sig gøre, og jeg tror ikke, at det vil tage mange, mange måneder, siger han.

Dermed håber præsidenten at bane vejen for statsborgerskab til mere end 11 millioner illegale indvandrere i USA, hvoraf hovedparten kommer fra Latinamerika og især Mexico.

Det skal blive lettere for dem at få amerikansk pas og stemmeret, lyder det.

- Jeg tror, at dette er noget, som vi vil være i stand til at få gjort med sikkerhed dette år, og jeg ville gerne have det gjort før - i den første halvdel af året, hvis muligt, siger Barack Obama til Telemundo.

Netop borgere i USA med latinamerikansk baggrund, de såkaldte latinoer, spiller en stor og stigende rolle i amerikanske politik.

Efter Mitt Romneys klare nederlag ved præsidentvalget til demokraten Obama har Republikanerne erkendt, at partiet ikke i tilstrækkelig grad appellerer til latinoerne. Alle valgstedsmålinger og undersøgelser viser, at et flertal støttede Obama.

Latinoer er den yngste etniske gruppe i USA med en gennemsnitsalder på 27. Og for de latinoer, der er født i USA, er den endnu lavere med 18 år.

Immigration og tildeling af amerikansk statsborgerskab er med til at øge antallet af latinovælgere. 5,4 millioner latinoer med opholdstilladelse havde ikke mulighed for at stemme ved valget den 2. november på grund af manglende statsborgerskab.

0 kommentarer
Vis kommentarer