Ekskommunist bliver ny tjekkisk præsident

Tjekkerne har valgt Milos Zeman som ny præsident. Det står klart efter 94 procent af stemmerne er talt op

Tidligere premierminister Milos Zeman bliver Tjekkiets ny præsident, viser det foreløbige resultat, nu da 94 procent af stemmerne fra landets første direkte præsidentvalg er talt op.

Optællingen viser, at ekskommunisten Zeman har fået 55,7 procent af stemmerne, mens 44,3 procent af tjekkerne har stemt på hans modkandidat, landets konservative udenrigsminister Karel Schwarzenberg.

Kun seks procent af stemmesedlerne mangler at blive talt op, og dermed er det højst usandsynligt, at Schwarzenberg kan indhente Zeman.

Både valgforskere og politikere havde ellers forventet en meget tæt afgørelse om, hvem der skal afløse EU-skeptikeren Vaclav Klaus som præsident, nu da de otte millioner vælgere for første gang selv kan udnævne statsoverhovedet.

- Det bliver meget tæt. Jeg er ikke nervøs, faktisk langtfra. Jeg er rolig, men nu får vi at se, sagde udenrigsminister Karel Schwarzenberg, efter at han fredag havde stemt.

Det foregik i landsbyen Sykorice sydvest for Prag, hvor den 75-årige velhavende fyrste ejer et slot.

Den 68-årige Milos Zeman stemte ligeledes fredag, hvor omkring 40 procent af vælgerne ifølge tjekkiske medier afgav deres stemme.

Det var ventet, at en høj valgdeltagelse ifølge politiske analytikere ville gavne socialdemokraten Zeman, der som regeringschef fra 1998 til 2002 var med til at forhandle med EU om betingelserne for Tjekkiets medlemskab af unionen, som blev en realitet i 2004.

Han kalder sig selv "euro-føderalist", mens lokale medier betegner hans konservative modkandidat som den perfekte "anti-Klaus" med henvisning til den afgående præsidents mangeårige konfrontationskurs over for Bruxelles.

Zeman fik 24,2 procent af stemmerne i første valgrunde 11. og 12. januar, hvor 23,4 procent stemte på Schwarzenberg, og dermed gik de to modsat de syv andre kandidater videre til anden runde.

Analytikere vurderede på forhånd, at den adelige udenrigsministers chancer for at vinde ville være størst, hvis mange unge stemte ved valget.

Schwarzenberg, en af veteranerne fra den tjekkiske fløjlsrevolution, har nemlig scoret point hos de unge ved at føre valgkamp på de sociale medier og bruge valgplakater, der er inspireret af det britiske punkband Sex Pistols.

0 kommentarer
Vis kommentarer