Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Merkel følte sig ikke truet af Thorning

Den danske stemme trængte igennem til flere af de større nationer i løbet af det forliste EU-topmøde

Op til og under torsdagens og fredagens EU-topmøde om unionens næste langtidsbudget har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gentaget kravet om den danske rabat utallige gange over for sine 26 kolleger fra de andre EU-lande.

Efter sammenbruddet fredag eftermiddag udtrykker Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, forståelse for Thornings position.

- Jeg har ikke oplevet jeres statsminister som truende, siger Merkel med henvisning til Thornings trussel om at nedlægge veto, hvis ikke Danmark får sin kontingentrabat på en milliard kroner om året.

- Hun har forklaret jeres situation, ligesom jeg også har forklaret vores situation. Et stort flertal i det danske parlament har formuleret en forventning. Jeg har også en tysk forbundsdag med forventninger, siger forbundskansleren.

Allerede før sammenbruddet fredag eftermiddag stod det klart, at Thornings krav og veto-trussel var blevet hørt.

Den franske præsident, François Hollande, udtrykte indirekte sin utilfredshed med det danske krav om en rabat på EU-budgettet.

- Jeg vil fortsat være hård over for både de lande, som kræver at beholde deres rabat uden at skære i beløbet, og over for de lande, der ikke har en rabat, men kræver en, sagde Hollande natten til fredag efter den første runde af topmødet.

Den britiske premierminister, David Cameron, nævner også Danmark på vej hjem fra topmødet.

Han har løbende haft møder med Helle Thorning-Schmidt om deres fælles interesse for at barbere en masse milliarder af det forhandlingsforslag, der lå på bordet.

- Aftalen på bordet var bare ikke god nok. Den var ikke god nok for Storbritannien, og den var heller ikke god nok for Tyskland, Sverige, Holland, Finland eller Danmark, lyder det fra Cameron.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen