Send dit spørgsmål til Engell

Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne i Ekstra Bladets lørdagsmagasin EKSTRA

(Foto: Jan Unger)
(Foto: Jan Unger)

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

EU koster kassen
Hvad koster det Danmark at være med i EU?
Mvh. Bjørn Larsen, Vesterborg

Kære Bjørn
Det danske bidrag til EU-budgettet var i 2011 på 18,2 mia. kr. Vi modtog samtidig ca. 11 mia. kr. retur fra EU bl.a. til landbrugsstøtte.
Venlig hilsen, Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Politisk helvede
Her er et meget kort og enkelt spørgsmål, som måske kan besvares med et ja eller et nej. Er du ikke glad for, at du er sluppet ud at det politiske HELVEDE, som jeg har indtryk af, at Christiansborg består af.
Venligst Allan B.B.

Hej Allan
Jeg arbejdede over 25 år på Christiansborg som journalist, pressechef, minister, folketingsmedlem og statsrevisor. Jeg elskede hver eneste dag (med enkelte undtagelser), så svaret er nej. Men jeg savner ikke aktiv politik - jeg har jo prøvet det og ved derfor også, hvor slidsomt det kan være.

Folketinget er en speciel arbejdsplads, og man skal kunne lide atmosfæren, kollegerne og det politiske 'spil' både i med- og modvind. Danske politikere behandler faktisk hinanden bedre, end det er tilfældet i mange andre lande.

Mit indtryk er også, at stort set alle, der arbejder i Folketinget, kan lide klimaet på Borgen. Og vist kan politik være en blodig og kold affære, men hvis ikke man kan klare mosten, skal man simpelt hen holde sig langt væk.
Gode hilsener, Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Den ringeste statsminister
Hvilken statsminister synes du, har været den ringeste i nyere tid - altså den, der har klaret sig dårligst efter Anden Verdenskrig? Anker? Baunsgaard?
Hilsen Christian Hansen

Kære Christian
Jeg synes, Poul Hartling, der sad som statsminister i 1974, har været den ringeste. Han etablerede en ren Venstre-regering på det spinklest mulige grundlag. Regeringen udrettede ikke en brik. Han udskrev valg og fordoblede sit mandattal og tabte det hele igen ved næste valg.

Det var virkelig bunden.

De andre har været mere eller mindre dygtige og heldige. En statsminister bestemmer jo ikke selv, om regeringsperioden er vellykket eller ej. Det afgøres også af f.eks. den internationale økonomi, oliepriserne og det politiske flertal i Folketinget.
Venlig hilsen Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Kvindelige politikere vurderes som kød
Synes du, det er i orden, at de kvindelige politikere og ministrene hele tiden omtales og bedømmes i medierne, også i Ekstra Bladet, for deres udseende og tøj?

Hvorfor skal de omtales som 'babes' og 'super-babes', hvor deres hår og numser får karakterer?

Sådan behandler man ikke de mandlige politikere. Jeg synes, det er mandschauvinistisk, og kunne godt lide at vide, hvad de kvindelige ministre som f.eks. Ida Auken, Margrethe Vestager og Mette Frederiksen synes om at blive vurderet som kød og ikke tænkende væsener.
Lone R. Hansen, Vallensbæk

Kære Lone
Med fare for at blive beskyldt for mandehørm vil jeg påstå, du ikke har ret. De kvindelige ministre bliver IKKE vurderet som kød, men for deres politiske kvalifikationer - jeg har selv givet dem og de andre på ministerholdet karakterer flere gange her i avisen.

Men det er klart, at de også får karakterer for flotte og smarte kjoler eller for deres stiletter, der åbenbart er blevet en del af uniformen i regeringen. Det har de intet imod og fortæller gerne, hvor tøjet er købt. Jeg tror ikke, du skal tage det alt for alvorligt. Politikere befinder sig i det åbne rum og ved godt, at tøjvalget er en del af deres image.

I øvrigt er det ikke korrekt, at mandlige politikere ikke vurderes på tøj og udseende. Fogh fik roser for sit altid perfekte outfit, Løkke kritik for sine krøllede habitter. Per Stig Møller for sine tudsegamle jakkesæt fra genbrugsen. Og jeg måtte da som politiker tit finde mig i at blive kaldt en flot fyr.
Venlig hilsen Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Vi glemmer Europa
Hvorfor opfører hovedparten af danske medier sig, som om vi er en mini-State of America. Der er så mange problemer i Europa, der skal analyseres og løses, men det er jo dejligt med en gratis rundtur i USA.
Venlig hilsen Nora Hansen

Kære Nora
Det amerikanske præsidentvalg er godt stof herhjemme. Valget betyder jo noget direkte for hver enkelt af os, bl.a. når det handler om økonomi, krig og fred. Derfor brugte mange medier mange kræfter på valget.

Med hensyn til den gratis rundtur kan jeg forsikre dig om, at de udsendte journalister både synes, det er spændende at være af sted og enormt trættende. Det er nemlig ikke ferie for dem at dække valg, men hårdt arbejde.
Venlig hilsen Hans

Send dit spørgsmål eller dine kommentarer til engell@eb.dk Vi kan desværre ikke love, at alle for svar, men hver uges vælges 5-6 interessante spørgsmål ud, som Hans Engell svarer på i EKSTRA

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen