Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Imam skal lede Syriens nye opposition

Tidligere imam, der måtte flygte fra Syrien på grund af sin kritik af Assad, er valgt til ny oppositionsleder.

Syriens nye paraplygruppe, der skal samle oppositionen mod præsident Bashar al-Assad, valgte søndag aften den tidligere imam og aktivist Moaz al-Khatib som dens leder.

Khatib har flere gange været fængslet for sin kritik af Assads styre og forlod tidligere på året Syrien til fordel for den egyptiske hovedstad, Kairo.

Han var tilknyttet den berømte Umayyad-moské i den syriske hovedstad, inden han forlod landet.

- Han er fra Damaskus og er en berømt mand der. Jeg tror, at dette er et seriøst skridt mod regimet, og et seriøst skridt mod frihed, siger George Sabra, leder af Syriens Nationalråd (SNC).

Næstformand i den ny koalition er Riad Seif, en indflydelsesrig forretningsmand, som fremlagde det amerikanskstøttede initiativ om at danne en ny oppositionsgruppe.

Han deler posten med Suhair al-Atassi, en kendt kvindelig aktivist.

- De er vældigt gode repræsentanter for dette projekt. De er aktivister i vores revolution. De fleste af dem har givet store ofre for folk inde i landet, siger George Sabra om den ny koalitions ledelse.

Oppositionsmedlemmer har i dagevis kæmpet for at nå til enighed om den ny koalition under et møde i Qatars hovedstad, Doha.

Oppositionens støtter havde efterhånden mistet tålmodigheden med SNC, der hidtil har forsøgt at samle Assad-modstanderne uden for Syrien.

SNC er blevet beskyldt for at være ineffektiv i forhold til Assad, være præget af splittelse og for ikke at repræsentere de aktivister, der kæmper mod styret på landjorden i Syrien.

Den ny koalition, der har fået navnet Den Nationale Koalition for Oppositionen og Den Syriske Revolution, håber at opnå international anerkendelse som den eneste legitime repræsentant for det syriske folk.

Målet er at danne en midlertidig regering, der kan overtage magten i landet efter præsident Bashar al-Assad.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen