Lussing kan sende partichef i fængsel

Kinesisk udrensning før den store partikongres en gang i oktober

Gu Kailai (tv) har tilstået mordet på den britiske forretningsmand Neil Heywood og trukket sin mand Bo Xilai med i faldet. Foto: AP/Alexander Yuan.
Gu Kailai (tv) har tilstået mordet på den britiske forretningsmand Neil Heywood og trukket sin mand Bo Xilai med i faldet. Foto: AP/Alexander Yuan.

Hustruen fik en betinget dødsstraf, politichefen 15 års fængsel, og nu kommer turen til partichefen i Chongqing, Bo Xilai. Han kan vente en langvarig straf for embedsmisbrug, korruption og for at have dækket over en forbrydelse. Det kinesiske kommunistparti har travlt med en udrensning, før den store partikongres en gang i oktober. Datoen er endnu ikke fastlagt.

Bo Xilais stod til at blive nummer tre i rangfølgen efter partikongressen, men hans nedtur begyndte i januar. Chongqings politichef, Wang Lijun henvendte sig til Bo og fortalte, at hustruen og en vagt havde myrdet den engelske forretningsmand, Neil Heywood.

Tæt på væbnet opgør
I stedet for at søge en mindelig løsning eller opfordre til en ordentlig politimæssig undersøgelse, knaldede Bo sin politichef nogle ordentlige lussinger og suspenderede ham. Dagen efter søgte Wang tilflugt på et amerikansk konsulat. Bo sendte sine sikkerhedsstyrker efter ham, men centralstyrets sikkerhedsfolk nåede først frem. De to grupper var tæt på væbnet opgør. Wang overgav sig.

I dag fik Wang en dom på 15 års fængsel, men det understreges, at han har vist anger, og at han derfor næsten har fået halveret sin straf. Det lover ikke godt for Bo Xilai. Foreløbig befinder han sig i en form for husarrest. Partiet vil afgøre hans skyld ved en intern rettergang, hvorefter det bliver overladt til en domstol at udmåle straffen.

Luksuriøs livsstil
Partiledelsen er rasende på Bo, fordi han og hustruen har skabt uønsket opmærksomhed om den herskende klasses luksuriøse livsstil, der bl.a. omfatter dyre sportsvogne og dyre uddannelser på amerikanske universiteter.

Yderligere bragte Bo uorden i det planlagte tronskifte ved at stile højere end den forventede tredjeplads. Allerede for fem år siden blev det afgjort, at Xi Jingping skal være partiformand og præsident, mens Li Kequiang blev udset til at være premierminister.

Der spekuleres på, hvilke fløje i partiet, de to repræsenterer. Det er vigtigere, at Xi har haft sin karriere i kyststaterne og er optaget af Kinas placering i en globaliseret verden, mens Li har haft sin karriere inde i landet, hvor indtægterne er lavere, arbejdsløsheden højere og det sociale sikkerhedsnet utæt. De har forskellige fokus.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen