Engells brevkasse

Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne i Ekstra Bladets lørdagsmagasin EKSTRA

(Foto: Jan Unger)
(Foto: Jan Unger)

Forbrydelse og straf
Mine spørgsmål omhandler den tidligere regerings forbrydelser. Den kriminelle behandling af statsløse flygtninge og den ulovlige lækage af Helle Thornings skattepapirer ser ud til at blive undersøgt, men hvad med alle de andre mindst lige så alvorlige sager?

Irak-krigen var ulovlig ifølge international ret, og det var en angrebskrig.

Claus Hjort brød loven i sin fortolkning af den såkaldte 300 timers-regel. Hvorfor er han ikke blevet dømt ved en domstol? Løkke gav ca. en milliard kr. fra statskassen til privathospitalerne i form af en 25 procent overtaksering. Hvorfor er han ikke blevet dømt ved en domstol?

Disse fem sager er ret alvorlige. Derudover er der alle de mindre ulovligheder, så som Bendt Bendtsens jagtgevær-sag, Thor Pedersens landbrugs-støtte, Søren Pinds au pair-pige osv. Er det normalt, at en regering bryder loven i så omfattende omfang som den tidligere regering, eller er der tale om et enestående tilfælde?

På forhånd tak for svar.
Mvh. Johan Clausen

Kære Johan
Som du nævner, bliver flere af sagerne nu behandlet gennem dommerundersøgelser - det gælder også baggrunden for vores deltagelse i Irak-krigen.

Derudover er det et spørgsmål, om der i Folketinget er flertal for at nedsætte en kommissionsundersøgelse, der eventuelt kan forholde sig til, om tidligere ministre har forbrudt sig mod loven. I forhold til ministrene er det efter ministeransvarsloven Folketinget, som er 'anklagemyndighed'.

Den nuværende regering bebudede en række undersøgelser, men da det kom til stykket efter valget, frafaldt man de fleste. Derfor er sagerne endt blindt. Sygehussagen ligger dog fortsat hos Rigsrevisionen.

Hvorfor er det gået sådan? Fordi et flertal åbenbart ikke mener, at sagerne var helt så forfærdelige, eller fordi man ikke mener, der kan pålægges noget strafansvar. Det er en ren politisk afgørelse.
Venlig hilsen
Hans

PS: Sagen om 'flygtningene' handler ikke - som du skriver - om 'statsløse flygtninge', men om folk, som ikke blev tildelt statsborgerskab efter reglerne.

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Ministerbil med barnestole
Jeg har forgæves forsøgt at få svar på brug af ministerbiler. Det kan da ikke være rigtigt, at Helle Thorning-Schmidt kan bruge den til privatkørsel bl.a. i forbindelse med hendes mands fødselsdag? Astrid Krag med barnestole i? Det må da også betragtes som privatkørsel? Betaler de som andre for privatkørsel? Det må da støde andre end mig.
Med venlig hilsen
Karin Karlskov, Kolding

Kære Karin
Reglerne om, hvordan ministerbilerne må bruges, kan du finde på nettet under titlen 'Vejledning om ministrenes udgifter'. Den er fra juni 2008 og gælder i dag. Desuden skal du læse det cirkulære fra Finansministeriet fra 16. juni 2003, som bestemmer, hvordan reglerne er for 'statens tjenestebiler' - altså også ministerbiler. Hovedreglen er, at ministerbilerne alene må anvendes til tjenestekørsel - men at dette begreb skal forstås i bredeste forstand som 'enhver form for kørsel, der ikke har rent privat karakter'.
Bedste hilsen
Hans

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Kølige Sass
Nu er jeg en mand på 62 år. Mener du, at Helle T.S. gjorde ret i at lade Sass Larsen blive formand i gruppen? I mine øjne er han kold for andres følelser og oplevelser.

Det understreger, at hele partiet er i panik.

Uagtet at jeg er socialdemokrat af sind, har jeg ALDRIG stemt på dem. Min voksne datter påstår, jeg er Venstre-mand. Niksen!
Med venlig hilsen
Sandy Haae Høyrup

Kære Sandy
Jeg synes, det var klogt af Helle Thorning at trække Henrik Sass frem på posten som gruppeformand. Partiet og regeringen er i krise, og hun har brug for en stærk leder bl.a. til at håndtere en folketingsgruppe, som bliver stadig mere frustreret over alle elendighederne. Hun har også brug for en, der kan tænke taktisk og strategisk, og som ved, hvad socialdemokratisk politik er.

Jeg oplever ham nu ikke som kold over for andre mennesker - tværtimod har hans egen baggrund gjort Henrik Sass langt mere 'klassebevidst' end de fleste andre politikere, og det er nok en fordel for et parti, der indimellem har svært ved at finde sin egen identitet.

Endelig: Du må da selv vide, hvad du er - socialdemokrat eller Venstre-mand eller noget helt tredje. Det skal din datter ikke fortælle dig.
Venlig hilsen
Hans

Send dit spørgsmål eller dine kommentarer til engell@eb.dk Vi kan desværre ikke love, at alle for svar, men hver uges vælges 5-6 interessante spørgsmål ud, som Hans Engell svarer på i EKSTRA

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen