Obamas ordre: Gå ind og få fat på bin Laden

Præsident Obama gav for et år siden ordren om at 'gå ind og få fat på Bin Laden'

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Præsident Barack Obamas ordre om 'gå ind og få fat på Bin Laden' blev torsdag offentliggjort af det amerikanske nyhedsmagasin Time i forbindelse med et-årsdagen for drabet på al-Qaeda lederen.

I et håndskrevet memo af den daværende CIA-chef, Leon Panetta, fra den 29. april 2011 hedder det, at 'ordren er at gå ind og få fat på Bin Laden, og hvis han ikke der, så komme ud igen', skrev Panetta, der i dag er forsvarsminister.

Panetta siger, at han fik besked om præsidentens beslutning fra Tom Donilon, den nationale sikkerhedsrådgiver.

- Beslutningen er at fortsætte med angrebet, skrev han,

- Timing, operationelle beslutninger og kontrol står admiral McRaven for, tilføjede han med med henvisning til admiral William McRaven, som havde ansvaret for jagten på Bin Laden som øverstbefalende for specialoperationer.

- Operationen er godkendt på grundlag af de risici, der er blevet fremlagt for præsidenten. Enhver yderligere risiko skal forelægges præsidenten, så han kan tage stilling til den, hed det videre.

Obama havde valgt den mest risikable mulighed: et hemmeligt helikopterangreb udført af specialstyrker i den pakistanske garnisonsby, hvor der var efterretningsoplysninger om, at Bin Laden skjulte sig.

Familien til den dræbte al-Qaeda leder er netop blevet deporteret fra Pakistan. Familiens advokat siger, at de er blevet sendt til Saudi-Arabien.

- De er sendt på et særfly, siger advokaten Aamir Khalil.

Familien tæller 12 medlemmer: Bin Ladens tre enker, otte børn og et barnebarn, som har været i de pakistanske myndigheders varetægt. De har afsonet den fængselsstraf, de blev idømt for at have opholdt sig ulovligt i Pakistan.

Bin Ladens yngste kone, Amal Abdulfattah, der er fra Yemen, bliver måske sendt til sit hjemland med sine fem børn.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere