Frankrigs socialister jubler over valgresultat

Socialisten François Hollande skal møde præsident Sarkozy i anden valgrunde

Socialisten François Hollande er favorit til at besejre Nicolas Sarkozy ved anden valgrunde i Frankrig. (Foto: AP)
Socialisten François Hollande er favorit til at besejre Nicolas Sarkozy ved anden valgrunde i Frankrig. (Foto: AP)

– Jeg er den stærkeste fordi jeg blev nummet ét!

Se tv-klip fra Hollandes valgsejr i videoen herover

----------------------------------

Socialisten François Hollande har slået den nuværende franske præsident, Nicolas Sarkozy, ved første runde af præsidentvalget i Frankrig.

Efter 99 procent af stemmerne er talt op, står François Hollande til at få 28,6 procent af stemmerne, mens præsident Sarkozy får opbakning fra 27,1 procent af vælgerne.

Højrenationalisten Marine Le Pen erobrer en tredjeplads med 18,0 procent af stemmerne. Det er et historisk godt resultat for den yderste højrefløj i Frankrig, men alligevel ikke nok til anden valgrunde.

Det er nemlig kun de to kandidater, som har opnået flest stemmer, der går videre til anden valgrunde, der afholdes 6. maj.

Sarkozy vs. Hollande
Dermed skal Nicolas Sarkozy møde François Hollande i en direkte duel om præsidentembedet - og ifølge eksperterne ser det sort ud for den siddende præsident.

– Alle ekspertanalyser siger, at hvis venstrefløjen lander på mindst 42 procent, så er det 90 procent sikkert, at Sarkozy ikke bliver genvalgt. Så jeg tror, at resultatet nu stort set er afgjort til fordel for François Hollande, siger lektor i fransk ved Københavns Universitet Henrik Prebensen til Ritzau.

Billedet bekræftes af en Ipsos-meningsmåling, der er foretaget kort efter første valgrunde. Den viser, at 54 procent af franskmændene vil pege på Hollande, mens kun 46 procent har tænkt sig at stemme på Sarkozy.

Må fiske højre-stemmer
Nicolas Sarkozy har dog stadig en chance for at slå Hollande i anden runde, men så skal han snuppe en del af Marine Le Pens stemmer, påpeger Henrik Prebensen.

– Marine Le Pen har fået en overordentlig flot opbakning, og hendes vælgere er generelt anti-Sarkozy, så det tror jeg ikke på, siger Henrik Prebensen.

I den socialistiske lejr er der stor glæde over resultatet.

– Jeg vil takke vælgerne, der har vist mig så stor tillid. De stoler på, at jeg kan bringe vores land tilbage på rette spor, siger Hollande, der har ført en afdæmpet valgkamp med løfter om at skabe en ny konsensus i fransk politik.

Det ventes dog, at den anden valgrunde vil blive langt skarpere i tonen.

1 af 3 Socialisten François Hollande. (Foto: AP)
2 af 3 Den franske præsident, Nicolas Sarkozy. (Foto: AP)
3 af 3 Socialisten François Hollande er favorit til at besejre Nicolas Sarkozy ved anden valgrunde i Frankrig. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere