Hillary om berømt foto: Ingen turde trække vejret

Den amerikanske udenrigsminister fortæller om stemningen i Det Hvide Hus under missionen, der dræbte Osama bin Laden

Osama bin Laden-missionen var vellykket, men det vidste præsident Obama og co. ikke, da dette foto blev taget af fotograf Pete Souza. (Foto: AP)
Osama bin Laden-missionen var vellykket, men det vidste præsident Obama og co. ikke, da dette foto blev taget af fotograf Pete Souza. (Foto: AP)

Det er et ikonisk billede, som illustrerer de intense og nervepirrende minutter, hvor amerikanske elitesoldater for knap et år siden dræbte terrorlederen Osama bin Laden:

Præsident Barack Obama, flere ministre og hans nærmeste sikkerhedsrådgivere overværer aktionen via et live feed, som bliver transmitteret på storskærm i kommandocentralen i kælderen under Det Hvide Hus.

Nu fortæller en af hovedpersonerne på billedet, den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton, om de dramatiske minutter, hvor 24 soldater fra Navy Seal Team Six stormede terrorlederens skjulested i Pakistan.

– Ingen i rummet turde trække vejret i de 35-37 minutter, som aktionen varede, siger Hillary Clinton i dag ved en konference på det amerikanske flådeakademi.

Hun fortæller også, at hun blev rørt over de spontane jubelscener foran Det Hvide Hus, hvor fortrinsvis unge mennesker fejrede al-Qaeda-lederens død.

– De kunne nu tænke over fremtiden på en måde, som de ikke kunne før, siger hun med henvisning til, at bin Laden og 11.september-terrorangrebet længe havde kastet en skygge over USA.

Liget skulle sikres
Hillary Clinton, forsvarsminister Robert Gates og vicepræsident Joe Biden befandt sig alle i det såkaldte situationsværelse under Det Hvide Hus, da beskeden om bin Ladens død indløb fra elitesoldaterne.

– Vi fik ham, konstaterede præsident Obama, der få timer senere gik på amerikansk tv og fortalte, at nationens fjende nummer ét var død.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere