Portugal først til at godkende finanspagt

Det portugisiske parlament stemte fredag for EU's finanspagt som det første af 25 lande.

EU's finanspagt kom fredag et skridt nærmere at blive ført ud i livet.

Som det første af tilsammen 25 lande godkendte Portugal pagten via et stort flertal i det portugisiske parlament.

Finanspagten har som hovedformål at sikre stram budgetdisciplin i det offentlige og væbne mod endnu en gældskrise, som den Europa står i nu.

Portugal er netop et af de lande, der skal have skåret noget af gældspuklen og har modtaget finansiel førstehjælp af EU og Den Internationale Valutafond.

I løbet af 2012 ventes landets offentlige gæld at udgøre 115 procent af bruttonationalproduktet (BNP).

EU's smertetærskel går ved 60 procent.

De skrappe regler i finanspagten gælder blandt andet, at landene ikke må have et såkaldt strukturelt underskud på over 0,5 procent af BNP. Det strukturelle underskud er budgetunderskuddet renset for konjunkturudsving.

De nye budgetregler skal lovfæstes i de enkelte lande. Hvis det ikke bliver gjort, kan landene blive stillet for EU-domstolen og blive tildelt bøder på op til 0,1 procent af BNP.

Pagten træder i kraft, når 12 lande har ratificeret den. Irland er det eneste af finanspagtens medlemmer, der sender aftalen til folkeafstemning.

Justitsministeriet i Danmark har vurderet, at en folkeafstemning ikke er nødvendig efter grundlovens bestemmelse om suverænitetsafgivelse.

Helle Thorning-Schmidts (S) regering har allerede sikret sig et flertal for en ny budgetlov, der skal sørge for, at Danmark lever op til finanspagtens krav.

Storbritannien og Tjekkiet deltager som de eneste EU-lande ikke i finanspagten.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere