EU-lande nøler med superhurtigt internet

Et arbejdsdokument fra EU-Kommissionen viser, at EU-landene er langt fra mål om lynhurtigt internet i 2020

I 2020 skal alle EU-borgere have adgang til en hurtig internetforbindelse på 30 megabit. Og mindst halvdelen skal kunne koble sig på et ultrahurtigt netværk med hastigheder på over 100 megabit.

Men ifølge EU-Kommissionen er de 27 lande langt fra at nå både det ene og det andet mål, skriver Euractiv.com.

- Generelt er omstillingen til hurtige forbindelser i gang i et moderat tempo, skriver kommissionen i et nyt arbejdsdokument.

I dag er 6,5 procent af alle EU's bredbåndsforbindelser på over 30 megabit, og mindre end en procent kan kaste sig op over grænsen for det lynhurtige internet på 100 megabit.

Udrulningen af højhastighedsinternettet er udpeget som et af de punkter, der kan være med til at sætte hjulene i gang i Europa og skabe jobs.

Det er såkaldte fiberforbindelser, der skal gøre det muligt at tilbyde de høje hastigheder, som de traditionelle kobberforbindelser ikke kan svinge sig op på.

Men indtil videre er det kun ganske få operatører og offentlige myndigheder, der for alvor har investeret i den teknologi.

Faktisk er kun 2 ud af 100 internetforbindelser i Europa i dag fiberbaserede.

Og skal målet om 100 megabit-forbindelser til halvdelen af europæerne indfries, så er investeringer for mellem 181 og 268 milliarder euro nødvendige, vurderer kommissionen. I kroner svarer det til mellem 1,4 og 2 billioner.

Penge, som er svære at finde i tider, hvor sparekniven skærer dybt i landenes offentlige budgetter.

Derfor fremhæver kommissionen blandt andet danske Sydenergi, som er i fuld gang med at udstyre alle sønderjyder med det hurtige fiberbredbånd.

Desuden foreslår kommissionen såkaldte projektobligationer, som skal gøre det attraktivt for private at smide penge i fibernetværk.

0 kommentarer
Vis kommentarer