Suu Kyi: Valget er en sejr for folket

I Myanmar kalder oppositionsleder Aung San Suu Kyi resultaterne af valget en sejr for folket

Aung San Suu Kyi kaldet valget for en sejr for folket. (Foto: AP)
Aung San Suu Kyi kaldet valget for en sejr for folket. (Foto: AP)

Vinder af Nobels fredspris og demokratiforkæmper Aung San Suu Kyi kalder valget i Myanmar for "en sejr for folket", efter hendes parti, NLD, har meddelt, at hun har sikret sig en plads i parlamentet.

- Det er usædvanligt, at medlemmer af mit parti er glade på dette tidspunkt, skriver hun i en erklæring.

- Men ord og handlinger, der kan skade eller gøre andre kede af det, må undgås fuldstændigt. Jeg vil bede alle medlemmer af partiet om at sikre, at folkets sejr bliver en værdig sejr, skriver Aung San Suu Kyi.

Hvis valgsejren bliver bekræftet, vil det være en historisk sejr for oppositionslederen, der har været spærret inde af det tidligere militærstyre i størstedelen af de seneste 22 år.

De officielle resultater ventes offentliggjort i løbet af en uge.

Iagttagere mener, at det nuværende styre har brug for, at Suu Kyi kommer ind i parlamentet for at styrke regeringens legitimitet og for at få den vestlige verden til at lette sanktionerne mod landet.

Selv om hendes parti skulle vinde samtlige 44 pladser, der var på valg ved søndagens suppleringsvalg, ville det ikke rykke ved magtbalancen i parlamentet, der er domineret af militæret og dets politiske allierede.

Aung San Suu Kyi, som har tilbragt i alt 15 år i detention og husarrest siden 1989, var opstillet for første gang, efter at hendes parti besluttede at afslutte en boykot af det politiske system, der domineres af nuværende eller tidligere militære ledere.

USA og EU har signaleret, at visse af de sanktioner, der er indført mod Myanmar i de seneste to årtier, kan blive ophævet, hvis valgets forløb anerkendes som frit og retfærdigt.

Dette kan udløse en kæde af investeringer i det tilbagestående, men ressourcerige land.

0 kommentarer
Vis kommentarer