Nordkorea stopper atomtest for fødevarer

Nordkorea bekræfter stop af atomtest og vil tillade IAEA-inspektører at overvåge stop af uranberigelse

Nordkorea bekræfter onsdag, at det er gået ind på at suspendere atomprøvesprængninger og test af langtrækkende raketter, ligesom landet indstiller et program med uranberigelse til gengæld for fødevarehjælp fra USA.

Nordkorea siger, at Washington har lovet 240.000 ton fødehjælp med udsigt til mere under forhandlinger i Beijing i sidste uge.

Nordkoreanerne siger, at de vil tillade IAEA-inspektører at overvåge det varslede stop af uranberigelse.

Der er tale om et overraskende gennembrud i fastlåste forhandlinger, og Washington byder udviklingen velkommen. Den nye situation kommer kort tid efter, at den kommunistiske stats veteranleder døde.

- Men USA er stadig stærkt foruroliget over Nordkoreas adfærd på en række områder, men meddelelserne i dag viser vigtige, omend de er begrænsede, fremskridt, siger en talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium, Victoria Nuland.

Kim Jong-Un blev i december sidste år leder af Nordkorea efter sin far, Kim Jong-il, der døde af et hjerteanfald.

Nordkorea har ellers spillet gevaldigt med musklerne i forholdet til Sydkorea. Især siden marts 2010, hvor Sydkorea anklagede Nordkorea for at stå bag et torpedoangreb på et krigsskib, som sank, og hvor 46 mand druknede.

Et møde mellem topdiplomater fra USA og Nordkorea blev holdt i Beijing i sidste uge. Mødet var det første mellem de to lande siden Kim Jong-ils død. Diplomaterne diskuterede atomnedrustning, ikke-spredning af atomvåben og humanitær hjælp til Nordkorea, hvor fattigdommen er stor.

Nordkorea trak sig ud af atomforhandlingerne i 2009 med USA, Kina, Rusland, Japan og Sydkorea på grund af "USA's fjendtlighed".

/ritzau/Reuters