Vestager: Euroen er en anden, end den var

Danmarks økonomiminister erkender, at det lige nu ville være svært at holde folkeafstemning om euroen

Det ville lige nu være temmelig umuligt at sende det danske euroforbehold til folkeafstemning.

Det erkender økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der er i Bruxelles for at forberede tirsdagens ecofinmøde, der står helt i skyggen af mandag aftens formentlig afgørende eurogruppemøde om Grækenland.

- Det er en anden euro, der udvikler sig i øjeblikket, end den, vi kender. Jeg går helt klart ind for euroen, og jeg synes også, at det er imponerende, hvad eurolandene præsterer i øjeblikket, med sammenhold, solidaritet og alvor.

- Men jeg vil godt kunne sige til de danske vælgere: Nu skal I høre, det er sådan her, vi ser euroen. Og samarbejdet mellem eurolandene fungerer, siger Vestager.

Ministeren ser ingen grund til at genoverveje sin egen holdning. Men hun ønsker ikke at svare direkte på, om hun tror, det ville være sværere at få et ja, fordi danskerne er skeptiske over for en udvikling, hvor Grækenland nu bliver sat under administration.

- Det er svært at vurdere. Det kommer meget an på, hvordan eurozonen kommer til at fungere. Man kan også tage pejling af noget af det, som egentlig ikke har med eurozonen at gøre, siger Vestager.

Hun henviser til sidste uges rapport om makroøkonomi, hvor Danmark er blandt 12 lande, hvis økonomi skal undersøges nærmere. Udviklingen i den private gæld falder uden for de tærskelværdier, som er fastsat i en ny overvågningsmekanisme, der skal forhindre nye kriser.

- Vi må se, om de pejlemærker bliver håndteret på en ordentlig måde med respekt for, at landene selv kender deres egne problemer bedst. At man vil tage imod et godt råd, men selv har ansvaret for at løse problemerne, siger Vestager.

Regeringen varslede ved sin tiltrædelse, at den sigter mod at sende de to øvrige EU-forbehold - om forsvarssamarbejdet og om det retslige samarbejde - til folkeafstemning i løbet af denne regeringsperiode. Men ikke euroen.

0 kommentarer
Vis kommentarer