USA: Nu skal de rige til lommerne

Øget skat for de rige og udgifter til infrastruktur er en del af Obamas budget for 2013. Republikanerne raser.

Obamas budget for næste år vil ramme de rige. Foto: AP/Susan Walsh
Obamas budget for næste år vil ramme de rige. Foto: AP/Susan Walsh

USA's mest velhavende skal betale mere i skat, og det offentlige skal bruge flere penge på blandt andet broer, veje og skoler, foreslår den amerikanske præsident, Barack Obama, der mandag fremlægger sit budgetudspil.

- Vi har opbygget budgettet omkring den idé, at vores land altid har klaret sig bedst, når alle får en fair mulighed, siger Obama, da han fremlægger sit finanslovforslag i en tale på et universitet i Virginia.

- Det er et opgør med "du må klare dig selv"-økonomien, som har ført til en stigende kløft mellem de rigeste og fattigste amerikanere, siger han.

Med ni måneder til præsidentvalget er valgkampen forlængst i gang, og der er lagt op til store politiske slagsmål med den demokratiske præsidents politiske rivaler i Det Republikanske Parti.

Republikanerne har allerede kritiseret præsidentens budgetforslag og ventes at bruge det til at fremstille Obama som en leder, der brandbeskatter befolkningen og bruger for mange penge.

'En fornærmelse'
Mitt Romney, der er favorit til at blive den republikanske præsidentkandidat, som skal udfordre Obama ved valget i november, kalder budgetforslaget en "fornærmelse over for den amerikanske skatteyder".

Republikanerne advarer om, at øgede skatter vil dræbe væksten og ikke nedbringe USA's svimlende gæld.

Obama-regeringen budgetter med et underskud på 901 milliarder dollar i 2013, svarende til 5,5 procent af landets bruttonationalprodukt.

Men trods det enorme hul i kassen lægger Obama ikke op til, at et spirende økonomisk opsving skal dræbes af omfattende besparelser. I stedet vil han vente med nye tiltag, der skal få has på underskuddet.

I Virginia fastslår præsidenten, at det i stedet er nødvendigt at investere på områder, der kan sparke økonomien i gang frem for at skære ned og risikerer at skade den økonomiske vækst.

Samme melding kom fra hans stabschef i et tv-interview søndag.

- Jeg tror, at der er bred enighed om, at det ikke er nu, der skal spares, sagde stabschefen for Det Hvide Hus, Jack Lew.