Sensationelt comeback til Rick Santorum

Vælgere i tre delstater forkaster Mitt Romney som republikanernes præsidentkandidat. Rick Santorum scorer hattrick

Rick Santorum, 54, takker de højere magter for valgsejren ved en tale i St. Charles, Missouri. (Foto: AP)
Rick Santorum, 54, takker de højere magter for valgsejren ved en tale i St. Charles, Missouri. (Foto: AP)

Den højrereligiøse Rick Santorum har fået et kæmpe comeback til det republikanske primærvalg, der skal finde en udfordrer til Barack Obama til præsidentvalget i november.

Santorum - en tidligere senator, der har sammenlignet homoseksualitet med pædofili - scorede tirsdag aften lokal tid politisk hattrick, da han vandt afstemningerne i staterne Minnesota, Missouri og Colorado.

Til det sidste var der spænding om resultatet i Colorado, men da 99 procent af stemmerne var talt op, stod det klart, at Santorum havde slået Romney med fem procentpoint. Colorado blev ellers betragtet som Romneys hjemmebane.

Romney til tælling
Mitt Romney, en tidligere guvernør og forretningsmand, er dermed sendt til tælling i nomineringsopgøret, hvor han hidtil har været anset som den uundgåelige vinder. Det er han ikke længere.

Romney må erkende, at en række fortalelser (’jeg bekymrer mig ikke om de fattige’) og svipsere (’jeg kan lide at fyre folk’) har kostet dyrt. Han opfattes af mange som en privilegeret rigmand, der ikke forstår den almindelige vælgers problemer.

Samtidig er gassen gået af den tidligere kongresleder Newt Gingrich, der blev opfattet som den mest seriøse trussel mod Romney. Nu kæmper Gingrich desperat for at holde sin kampagne i live.

Samler højrefløjen
Rick Santorum har dermed fået chancen for at samle partiets højrefløj bag sig i dysten om, hvem der skal repræsentere republikanerne ved præsidentvalget om ni måneder.

I sin sejrstale i nat rettede Santorum skytset mod præsident Barack Obama.

– Jeg ønsker ikke at være det konservative alternativ til Mitt Romney. Jeg vil være det konservative alternativ til Barack Obama, siger han til tilhængerne i St. Charles i Missouri.

Santorums storsejr er lidt af en sensation. Han leverede sløje resultater i blandt andet South Carolina og Florida, men meget tyder på, at vælgerne er parate til at give ham en ny chance.

Håber på supertirsdag
For eksempel viser en meningsmåling foretaget for Reuters/Ipsos, at opbakning til Santorum er steget fem procentpoint blandt republikanerne på landsplan i den seneste måned.

Mitt Romney, der har flere penge og en bedre organisation, er dog fortsat favorit, selv om nederlaget i nat udstiller hans svagheder.

Newt Gingrich understreger, at han ikke er slået. Han sætter sin lid til den såkaldte supertirsdag den 6. marts, hvor han tror på chancen for den helt store sejr, når det holdes valg i 10 delstater på én gang.