Merkel løber risiko med støtte til Sarkozy

Tysklands forsigtige kansler overrasker iagttagere ved åbent at støtte Sarkozy i præsidentvalgkamp

Forbundskansler Angela Merkel lagde mandag sin politiske vægt bag den franske præsident, Nicolas Sarkozy, forud for den kommende præsidentvalgkamp i Frankrig.

Merkel sagde, at de to konservative er fra "samme politiske familie."

- Han støttede mig, og jeg finder det naturligt at støtte ham i hans valgkamp, erklærede Merkel i et fælles tv-interview med den franske præsident.

Politiske iagttagere siger, at der i begge lande er fremsat beskyldninger om upassende indblanding.

Hos nogle vækker det undren, at den normalt så forsigtige Angela Merkel løber en risiko med løfter om at optræde sammen med Sarkozy på flere valgmøder i den afsluttede fase af valgkampen i april.

Valget afvikles over to valgrunder 22. april og 6. maj. Alle meningsmålinger tyder på, at Sarkozy vil tabe valget til Socialisternes kandidat, François Hollande. Hvis det sker, vil det fransk-tyske forhold være belastet for Merkel.

Rådgivere for kansleren siger, at Merkel har brudt de diplomatiske konventioner efter anmodning fra Sarkozy om, at det tætte fransk-tyske forhold må bevares for at løse euro-krisen.

Sarkozy er samtidig dybt bekymret for flere af Hollandes erklæringer, hvor han skal have talt imod de markedsøkonomiske kræfter.

- Hollandes planer er farlige for stabiliseringen af euroen, sagde Merkels partifæller for nylig, da det blev kendt, at kansleren ville støtte Sarkozy i hans valgkamp.

Merkel pointerer, at Hollande for nylig var i Tyskland for at tale til det socialdemokratiske oppositionsparti.

Hollande sagde til journalister mandag, at "det er sigende for Sarkozys situation, at han må søge hjælp hos Merkel."

- Jeg har ikke brug for andre, end den franske befolknings stemmer, siger han og forudsiger, at Merkel ville få svært ved at vinde nye tilhængere for Sarkozy.