S-politiker: Republikanerne er rabiate

Den danske Europa-politiker Dan Jørgensen er i USA for at følge republikanernes primærvalg

Dan Jørgensen, 36, er i New Hampshire i det nordøstlige USA for at følge primærvalget. Her taler danskeren med en tilhænger for kandidaten Ron Paul. (Foto: Benjamin Kürstein)
Dan Jørgensen, 36, er i New Hampshire i det nordøstlige USA for at følge primærvalget. Her taler danskeren med en tilhænger for kandidaten Ron Paul. (Foto: Benjamin Kürstein)
Følg Politik

CONCORD (ekstrabladet.dk): Socialdemokraternes stemmesluger i Europa-parlamentet, Dan Jørgensen, krydser fingre for, at præsident Barack Obama bliver genvalg til november - ellers frygter danskeren, at USA tager et markant skridt mod højre.

– Jeg ved godt, at amerikanerne er skuffede over Obama, når det kommer til økonomien og ledigheden. Men jeg er overrasket over, hvor højreorienterede republikanerne er. De er rabiate mennesker, siger den 36-årige Europa-politiker.

Dan Jørgensen er i disse dage i vinterkolde New Hampshire, USA, for at opleve primærvalget, hvor republikanerne skal finde en modkandidat til den demokratiske præsident. Han er skuffet over de republikanske kandidater, der ignorerer den globale opvarmning og slår på krigstromme over for præstestyret i Iran. Det kan få konsekvenser for Danmark.

– Den konfronterende udenrigspolitik kan få kæmpe betydning for Danmark. Vi kan ikke udelukke en krig mod Iran, hvis en republikaner bliver valg som USA’s næste præsident, siger han.

Til højre for Bush
Dan Jørgensen forventer, at Mitt Romney bliver nomineret som republikanernes præsidentkandidat. Ifølge Romney er Obama ved at forvandle USA til en velfærdsstat efter socialdemokratisk forbillede, fordi han har gennemført en reform, som giver alle amerikanere sygesikring.

– Det er hul i hovedet, at man siger, at folk mister frihed, fordi de har adgang til et offentligt sundhedsvæsen. I Danmark mener vi jo, at det er lige omvendt, siger Dan Jørgensen, der mener, at Romney befinder sig til højre for ekspræsident George W. Bush.

Læs: Paul tordner mod diktaturstaten USA

Dan Jørgensen er også i USA for at lære nye kampagnemetoder, som han kan bruge, når han til næste folketingsvalg skal kæmpe for en plads på Christiansborg. Han er imponeret over de amerikanske politikeres brug af sociale medier som Facebook og Twitter - uden at det går ud over den personlige kontakt til vælgerne.

Stemmer dørklokker
– De er gode til at stemme dørklokker og være i øjenhøjde med vælgerne, siger Dan Jørgensen, der selv oplevede stemmefiskeri på tætteste hold, da den moderate kandidat Jon Huntsman besøgte en restaurant i New Hampshire.

Jon Huntsman, en mandarin-talende eks-ambassadør i Kina, gik rundt til bordene og hilste på de spisende gæster. Huntsman havde også tid til en snak om klimaforandring med Dan Jørgensen.

– Det var rart at møde en kandidat, som anerkender videnskaben, siger danskeren om Jon Huntsman, der dog ikke levnes en kinamands chance for at blive USA’s næste præsident.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind