Annonce:
Annonce:

EU hylder afdød tunesisk revolutionshelt

Manden, der antændte sig selv og det arabiske forår, har sammen med fire andre aktivister fået Sakharov-pris

Annonce:
Følg Politik

Den tunesiske frugthandler, der for et år siden satte ild til sig selv og dermed antændte hele det arabiske forår, har onsdag sammen med fire andre aktivister fået tildelt EU-Parlamentets Sakharovpris for ytringsfrihed.

Mohammed Bouazizi døde af sine forbrændinger. Tunesiens revolutionshelt kunne derfor ikke opleve, at parlamentsformand Jerzy Buzek hyldede prismodtagerne og alle andre, som har kæmpet for frihed og politiske forandringer i den arabiske verden:

- Bouazizi døde, fordi han var blevet nægtet at leve et liv i værdighed.

- De historiske begivenheder minder os om vores ansvar, nemlig behovet for at understøtte et fremspirende, ungt og dynamisk civilsamfund, sagde Buzek og fremhævede kvindernes afgørende rolle under det arabiske forår.

Annonce:

Det var da også den 26-årige egyptiske blogger Asmaa Mahfouz, som sammen med den 77-årige libyske dissident Ahmed El-Senussi modtog prisen i Strasbourg.

Her blev der holdt et minuts stilhed til minde om Bouazizi og alle andre, der døde under forårets protester i arabiske og nordafrikanske lande.

Årets andre prismodtagere er den syriske kvindesagsforkæmper og advokat Razan Zaitouneh, der er gået under jorden af frygt for Assad-regimet, og hendes landsmand karikaturtegneren Ali Ferzat, der lever i eksil i Kuwait.

- Denne pris er en hædersbevisning for alle de egyptere, der var langt mere modige end mig og gik på gaden og betalte med deres liv. Jeg er meget stolt på vegne af alle den arabiske revolutions martyrer, sagde Asmaa Mahfouz i sin takketale.

- Vi vil ikke svigte dem, men fortsætte ad samme spor, tilføjede hun.

Ahmed El-Senussi, som under Gaddafi-styret sad fængslet i 31 år, takkede Europa for at hjælpe libyerne med at slippe af med diktatoren.

Annonce:

Prisen er opkaldt efter den afdøde sovjetiske dissident Andrej Sakharov, og med den følger 50.000 euro. Den er siden 1988 tildelt personer eller organisationer, som på særlig modig vis kæmper for menneskerettigheder og ytringsfrihed.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: