Annonce:
Annonce:

Engells brevkasse

Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne i Ekstra Bladets lørdagsmagasin EKSTRA

(Foto: Claus Bjørn Larsen)
(Foto: Claus Bjørn Larsen)
Annonce:
Følg Politik

Kindkyssende Sohn
Der er noget, der undrer mig vedrørende Ole Sohn ... Nemlig al den omtale af de sorte penge, som vi i forvejen er bekendt med. Efter min personlige mening er det meget mere alvorligt, at den kindkyssende Ole Sohn sammen med Walther Ulbricht, formand for det tyske kommunistparti, lavede angrebsplaner mod Danmark. Hvor stod Ole Sohn politisk ved en eventuel sovjetisk invasion af Danmark? Mange unge mennesker i dag er ikke bevidste om, hvilke farer vi stod overfor - i lighed med mange befolkninger i Østeuropa, hvor de lokale kommunistpartier uden valg kom til magten med de deraf følgende konsekvenser.
Mvh, Erik Iversen

Annonce:

Kære Erik Iversen
Jeg var i fem år forsvarsminister under Den Kolde Krig. Så jeg forstår fuldstændig, hvad du mener. Ingen har vel nogensinde været i tvivl om, at Sovjet finansierede en stor del af de kommunistiske partiers virksomhed i Vesteuropa. Hvor skulle pengene ellers være kommet fra? DKP valgte statsstøtte - endnu før den blev indført herhjemme. Det var bare de sovjetiske skatteydere, der betalte. De europæiske kommunisters følgagtighed over for Moskva var en langt mere alvorlig trussel end pengene. Så jeg er grundlæggende helt enig med dig.
Venlig hilsen, Hans

Penge til uddannelse
Under valgkampen savnede jeg noget konkret om, hvordan ældre på arbejdsmarkedet får del i løfterne om mere uddannelse. Mange ældre bliver ofre for arbejdsløshed. Men har du indsigt i, om regeringen reelt vil støtte uddannelse til ældre? I 90'erne kunne man modtage uddannelsesstøtte på to år, der svarede til dagpengesatsen. Jeg nød selv godt af denne ordning og fik straks efter job, som jeg har haft lige siden. De penge var jo givet godt ud, og gid regeringen ville indføre denne ordning igen!
Med venlig hilsen, Johanne Friis

Kære Johanne
Uddannelsesorloven, som S-regeringen indførte og afskaffede igen, viste sig at være for dyr for statskassen, og den mindskede arbejdsudbuddet - der blev færre til rådighed for arbejdsmarkedet. I øvrigt var det ikke med fulde dagpenge, som du skriver - det var med 80 pct. af dagpengesatsen.

Annonce:

Den nye S-R-SF-regering har andre forslag på tegnebrættet: Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er optaget af at få lavet en ny sammenhængende politik for seniorerne. Det handler om mindre nedslidning, udvikling af et arbejdsmarked for seniorer og sporskifteindsats. Til det sidste kan høre uddannelse. De konkrete forslag kommer i løbet af det kommende år. Der ligger også et uddannelsesløft i den nye finanslovsaftale og de forslag, regeringen ventes at tage med til forhandlingsbordet ved de kommende trepartsdrøftelser.

Så regeringen gør noget ved sagen, men ikke på den måde, du helst så.
Venlig hilsen, Hans

Blå hetz
Du er den mest reelle politiske kommentator, og derfor vil jeg spørge dig, hvordan det kan være, at de politiske kommentatorer samt journalister i den skrevne presse og de elektroniske medier i den grad har taget Venstres løftebrudsretorik til sig? Er det nogensinde sket i danmarkshistorien, at en mindretalsregering har fået alle deres ønsker igennem i et regeringsgrundlag?
M.V.H., L. Bølling

Kære L. Bølling
Det har selvfølgelig spillet en stor rolle, at så mange af de løfter/forslag, som S og SF fremlagde i deres planer, måtte barberes væk efter de radikale kom ind på scenen.

Vi havde lige haft en hel valgkamp, der havde handlet om de 12 minutter, om boligpakken, millionærskatten, efterlønnen, bankafgiften osv. - og pludselig blev intet til noget.

Annonce:

Det måtte give ballade, især fordi Helle og Villy ikke var dygtige nok til at forklare, at dette altså var prisen for at kunne danne regeringen.

Og så lod S-R-SF-holdet sig løbe over ende af oppositionen. Man kunne jo have forberedt en modoffensiv og dokumenteret, at rigtig mange af de forslag VK-regeringen lagde frem i 2001 - og gentog i alle årene derefter - aldrig blev til noget.

Vi fik ikke en folkeafstemning om EU-forbeholdene, selv om det stod i alle regeringsgrundlag siden 2001. Og TV2 er stadig statsejet, selv om VK lovede det modsatte i ti år ... eksempler på blå 'løftebrud'.
Venlig hilsen, Hans

Penge i Sohns lommer?
I forbindelse med Ole Sohns fortid vil det være relevant at vide, om han rent faktisk gjorde noget ulovligt ved at modtage støtte fra Sovjetunionen? Hans parti var jo et helt legalt parti her i landet. Det er vel også af betydning, om pengene er gået til 'eget' forbrug som f.eks. Lene Espersens tøj og Bendt Bendtsens 'billeje'.
Venlig hilsen, Farmor Kirsten

Annonce:

Kære Kirsten
Nej, Sohn gjorde ikke noget ulovligt. Pengene gik til politisk arbejde, som ikke er beskattet. Havde han puttet pengene i sin egen lomme, var det skattesnyd.

Jeg ved ikke, om trykkeriet Terpo, der modtog massiv overbetaling for de tryksager, de fremstillede for Sovjet-ambassaden, har levet op til alle regnskabsforskrifter, men det er jo ikke ulovligt at drive en virksomhed uden for de normale markedsmekanismer. Hvis russerne ville betale, var det deres sag.
Venlig hilsen, Hans

Send dit spørgsmål eller dine kommentarer til engell@eb.dk Vi kan desværre ikke love, at alle for svar, men hver uges vælges 5-6 interessante spørgsmål ud, som hans Engell svarer på i EKSTRA.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Røveri, narko og drabforsøg

Annonce:
Imperiets skødehunde
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: