USA bygger base i Australien - advarer Kina

En permanent militærbase med 2500 amerikanske kampsoldater i det nordlige Australien er en advarsel til Kina

Præsident Barack Obama og hans australske kollega, premierminister Julia Gillard, meddelte planerne om en permanent amerikansk militærbase i Australien på et pressemøde i Canberra. (Foto: AP)
Præsident Barack Obama og hans australske kollega, premierminister Julia Gillard, meddelte planerne om en permanent amerikansk militærbase i Australien på et pressemøde i Canberra. (Foto: AP)

USA har indgået en aftale med Australien om udstationering af 2500 amerikanske kampsoldater på en militærbase i det nordlige Australien, rapporterer BBC News.

Præsident Barack Obama, der er på officielt besøg i Australien, siger, at basen skal sikre fred og stabilitet i regionen – men optrapningen er også en klokkeklar advarsel til Kina.

– Hovedbudskabet, som jeg også har sagt til Kina privat, er, at med deres fortsatte fremgang kommer et krav om øget ansvarlighed.

– Det er vigtigt, at de følger spillereglerne, siger Obama under et pressemøde i Australiens hovedstad, Canberra.

En talsmand for Kinas udenrigsministerium, Liu Weimin, kalder initiativet for ’upassende’ og sætter spørgsmålstegn ved, om basen vil gøre regionen mere fredelig.

Rekordstor styrke
Australiens premierminister, Julia Gillard, oplyser, at 250 amerikanske soldater bliver udstationeret i det nordlige Australien i det nye år, men at det kun er begyndelsen.

– I løbet af de kommende år ønsker vi at opbygge en permanent styrke på omkring 2500 amerikanske marineinfanterister, siger hun.

Der er tale om den største amerikanske styrke i Australien siden Anden Verdenskrig.

Obama fløj til Canberra efter weekendens APEC-topmøde på Hawaii. Efter besøget i Australien fortsætter Obama sin rejse til Indonesien, hvor han vil deltage i et topmøde med asiatiske regeringsledere.

1 af 2 (Foto: AP)
2 af 2 Præsident Barack Obama og hans australske kollega, premierminister Julia Gillard, meddelte planerne om en permanent amerikansk militærbase i Australien på et pressemøde i Canberra. (Foto: AP)