Ekspert: CIA-undersøgelse skader Danmark

Forholdet mellem Danmark og USA bliver negativt påvirket af den kommende CIA-undersøgelse, mener USA-ekspert.

Danmark og USA bliver ikke ligefrem bedre allierede af, at der nu iværksættes en undersøgelse af CIA's påståede hemmelige fangeflyvninger over Grønland.

Det vurderer Mads Fuglede, USA-ekspert ved Københavns Universitet.

- Jeg har meget svært ved at se, hvordan det her tjener Danmarks interesser. Jeg tror ikke, amerikanerne synes, det er en god idé, siger Mads Fuglede.

Han mener, at undersøgelsen kan skade det dansk-amerikanske forhold, selvom der ikke er tale om en decideret kommissionsundersøgelse, hvor man kan indkalde mundtlige vidner.

- Det virker i mine øjne som en rigtig mærkelig ting at gøre, hvis man gerne vil bevare et godt forhold til amerikanerne, som notorisk hader sådan noget som det her, fortæller Mads Fuglede.

Han forklarer, at amerikanernes opfattelse af en trofast allieret er, at man ikke bruger forholdet til USA til at løbe efter en indenrigspolitisk dagsorden.

- Og man kan blive forvirret over, om udenrigsministeren fører udenrigspolitik på vegne af Danmark eller symbolpolitik på vegne af sit politiske bagland.

- Derfor har man også valgt en nedtonet model, hvor man regner med, at der ikke er nogen, der bliver for sure, siger Mads Fuglede, som understreger, at det dog fortsat vil irritere amerikanerne.

Sagen om de påståede ulovlige CIA-overflyvninger og landinger i Grønland blev taget op i 2006. Dengang meldte VK-regeringen, at der ikke var noget at komme efter.

Siden den nye regering er kommet til magten, har den afvist at kulegrave sagen, blandt andet med begrundelsen at man ikke ville ty til bagudrettede og omkostningstunge undersøgelser.

Den kommende undersøgelse foretages af Dansk Institut for Internationale Studier og skal være færdig senest 1. maj næste år.