Minister: Uffe og Ritt ikke pengene værd

Ordningen med eksportambassadører var en lightudgave, mener regeringens nye handelsminister

Eksportambassadørerne, herunder eks-minister Uffe Ellemann-Jensen, er for dyre, mener den nye regering.
Eksportambassadørerne, herunder eks-minister Uffe Ellemann-Jensen, er for dyre, mener den nye regering.

Eksportambassadørerne er et fordyrende led, og det var lidt uklart, hvad de kunne bidrage med. Det, der reelt åbner døre, er, når der kommer en minister.

Det siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF), efter at regeringen tirsdag fyrede de fem eksportministre, som den tidligere regering udnævnte til at fremme eksporten til Brik-landene: Brasilien, Rusland, Indien og Kina.

- Vi skal øge eksporten til Brik-landene, men så sandlig også få flere investeringer til Danmark. Derfor har vi oprettet et ministerium for at sætte ekstra turbo på.

- Det betyder, at vi mister eksportambassadørerne, fordi det er en anden kaliber, vi taler om, siger ministeren.

Ifølge ministeren er det vigtigt at pointere, at Danmark har ambassadører i de pågældende lande, der arbejder på at fremme Danmarks vækst og åbne døre til virksomheder.

- Ordningen med eksportambassadører var en lightudgave. Vi har valgt en anden løsning. Der skal prioriteres hardcore. Derfor har vi en minister på området, siger Pia Olsen Dyhr.

Politisk ordfører i Venstre, Ellen Trane Nørby mener derimod, at det er en utrolig dårlig og kortsigtet idé, at regeringen ikke afprøver de muligheder, der ligger i at have eksportambassadører.

- Historien viser, at en ministers kalender er alt for fuld til at åbne alle de døre. Ordningen har haft stor effekt. Det virker som en politisk hetz at afskaffe ordningen, inden den er evalueret, siger Ellen Trane Nørby.

De 18 millioner kroner, som ordningen koster bliver i stedet flyttet til andre eksportfremmende aktiviteter. Blandt andet skal der oprettes et såkaldt Brik-sekretariat i Udenrigsministeriet.

Det er de tidligere toppolitikere Uffe Ellemann Jensen, Ritt Bjerregaard, Henning Dyremose, Anne Birgitte Lundholt og Mariann Fischer-Boel, som var udnævnt til eksportambassadører.