Texas-guvernør vil invadere Mexico

Afghanistan, Irak – og Mexico? Amerikansk guvernør og præsidentkandidat vil sende soldater over grænsen mod syd

Texas-guvernør Rick Perry er løbet ind i en masse problemer, siden han erklærede sit præsidentkandidatur. (Foto: AP)
Texas-guvernør Rick Perry er løbet ind i en masse problemer, siden han erklærede sit præsidentkandidatur. (Foto: AP)

Rick Perry, amerikansk guvernør og præsidentkandidat, siger, at han er parat til at sende soldater over grænsen til Mexico, hvis urolighederne i det narkoplagede land eskalerer yderligere.

Perry, der kæmper for at blive nomineret som republikanernes udfordrer til præsident Barack Obama i 2012, kommer med den opsigtsvækkende udtalelse under et vælgermøde i Manchester, New Hampshire.

Perry mener, at Mexico og USA bør mødes på højeste niveau efter præsidentvalget næste år og diskutere narkokrigen, som har kostet titusinder af menneskeliv i Mexico.

– Det vil muligvis betyde, at vi må sætte vores militær ind i Mexico, så vi i samarbejde med de mexicanske myndigheder kan udslette disse narkokarteller, siger Perry.

Rick Perry har de sidste ti år været guvernør i Texas, der grænser op til Mexico. Den mexicanske grænseby Ciudad Juarez er narkokrigens epicentrum og anses for at være verdens farligste by.

Galleri: 10 som kan slå Obama

Alligevel er forslaget om amerikanske styrker i Mexico kontroversielt. Efter et årti med tropper i Afghanistan og Irak har de færreste amerikanere appetit på en ny landkrig – og slet ikke, hvis der ikke foreligger en direkte trussel mod USA.

Sagen viser, at Rick Perry forsøger at finde en populær sag, der kan genoplive hans kampagne. Han blev udråbt til favorit, da han i august sluttede sig til feltet af republikanske kandidater, heriblandt Mitt Romney, Michele Bachmann og Ron Paul.

Men siden er det gået ned ad bakke for guvernøren. Blandt andet har en række dårlige tv-debatter rejst alvorlig tvivl om Rick Perrys evner.

Læs: Perrys blodige rekord

Det lagde også en dæmper på begejstringen, da Perry kaldte det ’hjerteløst’, at nægte børn af illegale indvandrere skolegang i USA.

Perry har siden beklaget udtalelsen, som stødte mange konservative vælgere, der mener, at de har hjertet på rette sted, selv om de ikke støtter gratis skolegang til børn af illegale indvandrere.

Rick Perry kom igen i weekenden i modvind, da avisen Washington Post skrev, at guvernøren gik på jagt på et landsted, der blev kaldt for ’niggerhead’ - niggerfjæs.

Niggerfjæs-ranchen
Det racistiske ord – der er så anstødeligt, at mange amerikanske aviser ikke vil trykke det - stod skrevet på en stor sten ved indgangen til ranchen.

Ifølge Washington Post havde landstedet fået sit navn, før Perry overtog den, men han lod årene gå uden at ændre navnet.

Rick Perry siger mandag, at han taget afstand fra det nedsættende ord – og hans kampagne hævder, at skiltet blev malet over for 30 år siden.