Tea Party-favorit vinder styrkeprøve

Michele Bachmanns præsidentkandidatur får vind i sejlene med sejr ved republikansk prøvevalg. Ron Paul blev nummer to

Michele Bachmanns kandidatur til præsidentvalget er styrket med sejren ved prøveafstemningen i Iowa. (Foto: AP)
Michele Bachmanns kandidatur til præsidentvalget er styrket med sejren ved prøveafstemningen i Iowa. (Foto: AP)

Tea Party-favoritten Michele Bachmann vandt lørdag en vigtig styrkeprøve forud for det republikanske primærvalg næste år.

Bachmann, 55, slog alle konkurrenterne ved den såkaldte straw poll i Ames, Iowa - et prøvevalg, der giver et fingerpeg om, hvordan de forskellige republikanske kandidater ligger i feltet.

Bachmann fik 29 procent af stemmerne og toppede med et mulehår den evige outsider Ron Paul, der fik 28 procent. Eksguvernør Tim Pawlenty blev nummer tre med 14 procent af stemmerne.

Den konservative kongreskvinde og mor til fem er den første kvinde, som vinder den traditionsrige afstemning, og er nu en kandidat, som favoritterne bør tage alvorlig.

– Nu gælder det alle 50 delstater, jubler Bachmann efter sejren.

Kandidaterne Mitt Romney, Newt Gingrich og Texas-guvernør Rick Perry deltog ikke i afstemningen.

Holder liv i spekulationerne
Det republikanske primærvalg, der afgør, hvem der skal udfordre Barack Obama ved præsidentvalget i 2012, begynder til januar.

Sarah Palin har endnu ikke meddelt, om hun vil stille op, men den tidligere vicepræsidentkandidat dukkede alligevel op i Iowa i weekenden og holdt liv i spekulationerne om sit kandidatur.

Texas-guvernør Rick Perry erklærede tidligere lørdag som ventet, at han er kandidat.

Lige nu ligner primærvalget en dyst mellem netop Perry og mormon-milliardæren Mitt Romney - men mon ikke begge kandidater vil holde et vågent øje med Michele Bachmann.