Lagarde ny IMF-chef

Den Internationale Valutafond har valgt den franske finansminister, Christine Lagarde, som ny chef

Christine Lagarde er en af de mest populære politikere i Frankrig og en meget respekteret finansminister på den internationale scene. (Foto: AP)
Christine Lagarde er en af de mest populære politikere i Frankrig og en meget respekteret finansminister på den internationale scene. (Foto: AP)

Den Internationale Valutafond (IMF) har valgt den franske finansminister, Christine Lagarde, som ny chef.

Hun afløser den skandaleramte Dominique Strauss-Kahn, der er sigtet for sexoverfald mod en stuepige på et hotel i New York.

- Bestyrelsen for Den Internationale Valutafond har i dag udpeget Christine Lagarde til posten som administrerende direktør og bestyrelsesformand for en femårsperiode fra og med 5. juli 2011, hedder det i en erklæring fra IMF.

Valget af Lagarde var sikret efter at Kina, Rusland og Brasilien erklærede deres støtte til hende, og USA derefter fulgte op med dets samtykke forud for mødet tirsdag i IMF's 24-medlemmer store bestyrelse.

Den 55-årige Lagarde, som har været finansminister siden 2007, er en af Frankrigs mest populære politikere.

Hun taler i modsætning til næsten alle andre franskmænd et formfuldendt engelsk. Det lærte hun, da hun som 18-årig kom til USA for at gå på gymnasium, og da hun nogle år senere vendte tilbage for at arbejde som praktikant i USA's kongres for politikeren William Cohen.

Hun er uddannet jurist og har haft en karriere i det private erhvervsliv. Hun specialiserede sig i erhvervsjura og blev i 1999 bestyrelsesformand i det internationale advokatfirma Baker & McKenzie.

Lagarde var handelsminister og senere landbrugsminister, inden hun i 2007 havnede på posten som fransk finansminister.

Finanskrisen i 2008 sendte hende med katapult ind på den internationale scene. Hun var med til at udforme de store offentlige kapitalindsprøjtninger, som landene gennemførte for at afværge et totalt økonomisk kollaps.

Hun dominerede diskussionerne i de såkaldte G-20 lande og gjorde indtryk på mange, når hun fortalte, at det var bankfolk med for mange testosteron-stoffer galopperende i blodet, der havde fået verdens finanser til at ramle.

- Hun gør enormt indtryk, er politisk dreven og har en stærk personlighed. På finansministermøder verden over behandles hun nærmest som en rockstjerne, siger den amerikanske økonomiprofessor Kenneth Rogoff, der er tidligere økonom i IMF.

I 2009 udnævnte avisen Financial Times hende til den bedste finansminister i Europa.

Lagarde er fraskilt mor til to børn, Pierre-Henri på 24 og 22-årige Thomas. Hun lever i et parforhold med entreprenøren Xavier Giocanti.

Som teenager var Christine Lagarde synkronsvømmer på det franske landshold.

0 kommentarer
Vis kommentarer