Berlusconi får en syngende lussing

Vælgerne i Italien er i stort tal mødt op for at give Berlusconi et svidende nederlag

Italiens premierminister, Silvio Berlusconi, erkender, at han har lidt nederlag ved fire folkeafstemninger i landet. (Foto: AP)
Italiens premierminister, Silvio Berlusconi, erkender, at han har lidt nederlag ved fire folkeafstemninger i landet. (Foto: AP)

Italiens premierminister, Silvio Berlusconi, erkender, at han har lidt nederlag ved fire folkeafstemninger i landet.

Italienerne mødte i pinsen op i stort tal, selv om Berlusconi havde bedt dem om at blive hjemme.

Forslagene om at ophæve love om atomkraft, privatisering af vandforsyning og immunitet for ministre, der er blevet vedtaget under Berlusconi, er på forhånd blevet afvist af Berlusconi. Selv bedyrede han, at han ikke havde tænkt sig at stemme ved folkeafstemningerne.

Skal forslagene gennemføres, kræver det, at over 50 procent af de stemmeberettigede vælgere stemmer.

Det mål bliver nået. Opgørelser fra indenrigsministeriet viser, at 57 procent af vælgerne har stemt. Og da tilhængere af forslagene er mere forhippede på at stemme end modstanderne, står Berlusconi til at få en lussing af vælgerne.

Berlusconi, der er under voksende pres, efter at vælgerne ved lokalvalgene for en måned siden vendte ham ryggen, erkendte, at han i hvert fald har tabt, hvad angår atomkraft.

- Efter den beslutning italienerne har truffet, må vi formentlig sige farvel til muligheden for atomkraft, og vi må derfor i stedet kaste os over vedvarende energi, sagde Berlusconi.

Folkeafstemningerne kunne ikke være kommet på et værre tidspunkt for den 74-årige premierminister, som er involveret i fire retssager, én om en sexskandale og tre svindelsager.

Centrum-venstre oppositionen har kørt en hård kampagne for at få vælgerne op ad sofaerne og hen og stemme. Det er længe siden, at en folkeafstemning har kunnet få nok italienerne hen til stemmelokalerne. Sidste gang var i 1995.

0 kommentarer
Vis kommentarer