Vælgerne kan tvinge Berlusconi i retten

Italienerne stemmer ved folkeafstemning, der kan få stor betydning for Berlusconis forhold til domstolene

De italienske vælgere har taget hul på en folkeafstemning, som blandt andet skal afgøre, om ministre kan undslå sig for at møde op til retsmøder, hvis de har travlt med deres embedsførelse.

Det kan få stor betydning for Italiens premierminister, Silvio Berlusconi, der er anklaget i flere sager, herunder en opsigtvækkende sag om, at han skulle have haft sex med en mindreårig prostitueret.

Kritikere af Berlusconi siger, at premierministeren nyder godt af de nugældende love, der betyder, at han kan droppe retsmøder i sexsagen og i de tre andre sager, hvor han anklages for blandt andet korruption.

Premierministeren selv har meddelt, at han ikke agter at stemme ved folkeafstemningen, der foregår søndag og mandag.

Flere af hans ministre har også opfordret til boykot, mens centrumvenstre-oppositionen opfordrer vælgerne til at stemme.

Der er tale om i alt fire afstemninger. To af dem omhandler privatisering af vandforsyning, en tredje drejer sig om indførelse af atomkraft, og den sidste er så ministres forhold til domstolene.

Et helt centralt element i folkeafstemningen er, om stemmeprocenten bliver høj nok. Den skal være mindst 50 procent plus en stemme.

0 kommentarer
Vis kommentarer