Ellemann: Palæstina skal anerkendes af EU

Danmark skal ikke gå enegang om at anerkende Palæstina, men gøre det gennem EU, mener Uffe Ellemann-Jensen

Danmark skal anerkende en palæstinensisk stat for at lægge pres på Israel, men anerkendelsen bør kun ske gennem EU.

Det siger forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen. Han er enig med Lene Espersen (K), som advarer en rød regering mod at gå enegang. Den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas vil bede om et ja ved FNs generalforsamling i september.

- Hvis vi gør det alene, er det en tom gestus. Derfor er jeg fuldstændig enig med Lene Espersen. Man skal selvfølgelig presse på for, at man gør det gennem EU, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Hvis EU anerkender Palæstina, svarer det til den tostatsløsning, som først fik støtte af USAs daværende præsident George W. Bush og siden af Barack Obama, påpeger han.

- Som udviklingen er i den arabiske verden, så halter det at få gjort det klart, at man selvfølgelig støtter den tostatsløsning. Israels nuværende regering gør alt, hvad den kan for at spænde ben for det, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Han frygter, at Israel under premierminister Benyamin Nethanyahu isolerer sig stadig mere fra sine tidligere strategiske partnere Tyrkiet og Egypten, som er blevet stadig køligere overfor Israel efter den egyptiske præsident Hosni Mubaraks fald.

- Det bliver en pind til deres egen ligkiste. Det er frygteligt, siger han.

Uffe Ellemann-Jensen anerkender EUs problem ved at anerkende en palæstinensisk stat, der styres af terrororganisationen Hamas, som har sluttet fred med Fatah på Vestbredden.

- Udviklingen er ved helt at løbe israelerne af hænde. Det nye egyptiske styre har fået et mere køligt forhold til Israel, som har lagt sig ud med Tyrkiet. Det er ved at fryse til omkring dem. Derfor er det ufatteligt, at de ikke gør en ordentlig indsats, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer