Nu strammer Lars Løkke 2020-skruen

Statsministeren lagde ikke fingre imellem på dagens pressemøde

Lars Løkke Rasmussen ønsker mere initiativ fra Socialdemokraterne. (Foto:Mathias Christensen)
Lars Løkke Rasmussen ønsker mere initiativ fra Socialdemokraterne. (Foto:Mathias Christensen)

- Jeg har tidligere betegnet de forhandlinger, som vi har taget hul på, som en test for Folketingets partier. Det er den test, der må udspille sig her i eftermiddag. Nu er der brug for, at de ansvarlige politiske partier træder i karakter.

Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen på dagens pressemøde i statsministeriet med henvisning til de forhandlinger, kredsen af forligspartier skal genoptage i dag.

Ugen før påske mødte partierne fra velfærdsforliget fra 2006 op til de indledende forhandlinger om regeringens 2020-reform i finansministeriet. Udmeldingerne fra regeringen efter møderne med de enkelte partier var dengang afmålte men overvejende positive. Alle partierne fik regeringens økonomiske vurdering af deres respektive forslag med hjem og tykke på, og så kunne man ellers forhandle videre efter påske.

Fårene skilles fra bukkene
Nu er det så blevet tid til anden forhandlingsrunde. Den starter med et fællesmøde klokken 15 i finansministeriet, og allerede på forhånd er linjerne trukket op.

I dagens udgave af Berlingske kan man således læse, at Konservatives leder, Lars Barfoed, ikke længere vil trækkes rundt i manegen af Dansk Folkeparti. Han har derfor søgt om støtte i det politiske bagland til at trække partiet fra forhandlingerne, hvis DF's krav på udlændingeområdet skulle blive for ublu.

Uden for forhandlingsbordet befinder Liberal Alliance sig. De var af gode grunde ikke med i velfærdsforliget fra 2006 og er derfor ikke inviteret til forhandlinger om den nye 2020-reform. Det afholder dog ikke partiet fra at blande sig. Så sent som i dag anfører partiet, at skattelettelser skal være en del af den kommende reform. I hvert fald hvis partiet skal lægge stemmer til et måske kommende liberalt regerings-grundlag efter valget.

Man kunne måske derfor forledes til at tro, at statsministeren ville bruge dagens pressemøde til at skabe ro i egne liberale rækker. Men i stedet valgte Lars Løkke at sende endnu en sviner af sted mod Socialdemokraterne.

Hænderne i skødet
- Dansk Folkeparti er ikke den største udfordring, jeg kan se. De anerkender udfordringen og erklærer sig parat til at diskutere efterlønnen. Det står i skærende kontrast til et andet parti, jeg har set i sammen kreds, som foreløbig har valgt at sidde med armene over kors, sagde statsministeren med ikke særlig skjult henvisning til Helle Thorning og co.

ekstrabladet.dk følger løbende op på eftermiddagens forhandlinger i finansministeriet.

0 kommentarer
Vis kommentarer