Pia K: Fat det nu, Margrethe

Dansk Folkeparti er lykkedes med at bringe spørgsmålet om øget grænsekontrol ind i 2020-forhandlingerne. Og Margrethe Vestager kan glemme alt om afskaffelse af efterlønnen

Dansk Folkeparti ser ud til at have overtalt regeringen til at kigge nærmere på øget grænsekontrol. (POLFOTO)
Dansk Folkeparti ser ud til at have overtalt regeringen til at kigge nærmere på øget grænsekontrol. (POLFOTO)

Det skulle egentligt have handlet om, hvordan man frem mod 2020 skaffer 47 milliarder, så statskontoen ikke går i minus. Men da Pia Kjærsgaard her til middag kom ud fra de første forhandlinger mellem Dansk Folkeparti og regeringen, var det i stedet forslaget om øget grænsekontrol, der prægede spørgsmålene.

- Der er alt for meget plat og svindel og hærgen fra østeuropæere, og det ved det danske samfund godt. Vi har fået en positiv tilbagemelding på vores forslag om øget grænsekontrol. Man er i hvert fald indstillet på at tage det seriøst og undersøge mulighederne, siger Pia Kjærsgaard.

Claus Hjort Frederiksen er ikke på forhånd afvisende over for en øget grænsekontrol.

- Jeg afviser ikke nogen forslag i de her forhandlinger. Alle kan jo se, at man på den anden side af Øresund har toldkontrol, så lad os nu se, siger Claus Hjort Frederiksen

Langt fra enige
På det økonomiske område er parterne dog stadig langt fra hinanden. DF havde på forhånd lagt op til, at 40 år på arbejdsmarkedet skulle kunne udløse efterløn. Denne model skulle så annullere regeringens krav om en fuldstændig afskaffelse af efterlønnen. Men det kan regeringen ikke få til at hænge sammen økonomisk.

- Vi ved ikke rigtig endnu, om forslaget kan skaffe penge nok. Nu går vi hjem og kigger på de papirer, vi har fået udleveret (finansministeriets beregninger af DF's forslag red.). Men selvfølgelig har regeringen bekymringer i forhold til andre forslag end dem, de selv er kommet med. Det er en naturlov, siger Pia Kjærsgaard.

Fat det nu, Margrethe
Efterlønnen er stadig en varm kartoffel ved forhandlinsbordet. Regeringen og Radikale vil have den fjernet, men DF siger kategorisk nej. Også ved pressemødet her til formiddag.

- Radikale har jo hele tiden haft en ide om, at de vil afskaffe efterlønnen. Det vil Dansk Folkeparti ikke, og det må de snart have fattet. Der er der ikke flertal for. Og en afskaffelse af efterlønnen får en blank afvisning fra Dansk Folkeparti, siger Pia Kjærsgaard.

Praktiske vanskeligheder
Finansminister Claus Hjort Frederiksen var ikke meget for at fælde dom over DF's 40-års plan på efterlønsområdet.

- Nu har de forskellige partier fået vores beregninger på deres spørgsmål. Nu skal de så hjem og læse på dem. Jeg vil ikke sige andet, end at der vil være nogle praktiske problemer ved deres forslag, siger finansministeren med henvisning til DF's 40-års plan.

Alle Folketingets partier mødes klokken 16.30 i dag for at diskutere en kommende budgetlov.