Claus Hjort skød 47 milliarder forkert

Danmark klarer sig akkurat under ØMU-grænsen med et underskud på 47,4 milliarder kroner

Danmarks offentlige underskud i 2010 var på 2,7 procent af bruttonationalproduktet, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed klarede Danmark sig under EU's kritiske grænse på tre procent.

- For halvanden uge side var den store nyhed, at Finansministeriet havde skønnet 43 milliarder kroner for højt på det offentlige underskud ifølge Danmarks Statistiks tal, siger Martin Madsen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Men nu viser nye tal opgjort med den metode, som bruges til EU-sammenligninger, at underskuddet er endnu mindre, tilføjer han.

Underskuddet, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) havde sendt til EU i februar 2010, var skønnet til 94,4 milliarder kroner i 2010, men endte på 47,4 milliarder kroner.

Altså et fejlskud på 47 milliarder kroner.

- Det mest interessante er, at underskuddet nu er et stykke under EU's grænse på tre procent af BNP, som var det, vi ellers troede, Danmark overskred i 2010 og derfor fik en henstilling fra EU, siger Martin Madsen.

Han mener, at de nye tal vil gøre det muligt for Danmark at føre en finanspolitik, som ikke dikteres af en uretmæssig EU-henstilling.

Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, advarer dog mod, at de nye tal bruges som en sovepude i forhold til den økonomiske politik.

- Selv om vi med de nye tal lige sniger os inden for ØMU-kriteriet, er det bydende nødvendigt, at den økonomiske politik indrettes mod at sikre mindre underskud på de offentlige finanser i de kommende år, siger han.

Opgørelsen over ØMU-gælden bruges af EU til at vurdere, om Danmark og de andre EU-lande overholder kravene i Vækst- og stabilitetspagten.

Kravet er, at det offentlige budgetunderskud maksimalt må udgøre tre procent af BNP, og gælden højest må være på 60 procent af BNP.

Danmarks offentlige gæld steg i 2010 med 69 milliarder kroner til 760 milliarder. Det svarer til 44 procent af BNP.