Ung FDP-komet bliver Merkels stedfortræder

Tysklands sundhedsminister, 38-årige Philipp Rösler, bliver ny formand for det liberale FDP og vicekansler

Tysklands sundhedsminister, Philipp Rösler, bliver ny formand for det liberale FDP og dermed også stedfortræder for den borgerlige forbundskansler, Angela Merkel.

Det har partitoppen hos De Frie Demokrater tirsdag aftalt på et krisemøde i Berlin.

Den 38-årige Rösler afløser formanden gennem 10 år, den 11 år ældre udenrigsminister Guido Westerwelle.

Denne kastede i weekenden håndklædet i ringen som partiformand og vicekansler efter sviende nederlag ved flere nylige delstatsvalg og intern ballade i partiet, som også prægede tirsdagens møde, hvor der ifølge kilder blev talt med store bogstaver.

Westerwelle er blevet beskyldt for at have reduceret partiet til kun at være fortaler for skattelettelser, mens FDP's ry som borgerretsparti er gået i glemmebogen. Rösler håber nu at kunne samle partiet ved at fokusere på liberale kerneværdier og realistiske mål.

Philipp Rösler blev som spæd adopteret fra Vietnam og har gjort en kometagtig karriere i tysk politik. Den uddannede læge blev i 2003 valgt ind i landdagen i Niedersachsen, hvor han siden 2006 har været lokal FDP-formand og også var økonomiminister.

Som tysk sundhedsminister siden 2009 har Rösler kørt en pragmatisk stil og blandt andet taget kampen op mod den magtfulde medicinallobby i Tyskland.

Han ventes valgt til De Frie Demokraters 13. formand på en partikongres i Rostock i næste måned.

Og den nye formand får nok at se til.

De liberale står i meningsmålingerne kun til lige akkurat at klare spærregrænsen på fem procent, hvis der var valg til Forbundsdagen nu. Det står i grel kontrast til det seneste valg i 2009, hvor FDP med 14,6 procent fik rekordstor opbakning.

Philipp Rösler, der er gift og far til tvillingedøtre, erkendte for nylig, at 'vi har skuffet rigtig mange'.