Dramatisk kamp om Connies stemmer

Når der udskrives folketingsvalg, går jagten ind på de stemmer, som tidligere gik til folk som Connie Hedegaard og Anders Fogh Rasmussen

EU's klimakommissær Connie Hedegaard var konservativ stemmesluger i 2007 - nu skal mindst tre kandidater slås om hendes aflagte tilslutning. (Foto: Jens Dresling)
EU's klimakommissær Connie Hedegaard var konservativ stemmesluger i 2007 - nu skal mindst tre kandidater slås om hendes aflagte tilslutning. (Foto: Jens Dresling)

I 2007 var det suverænt daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, som skrabede flest stemmer sammen ved folketingsvalget.

På top ti-listen fra dette valg er der, ud over Anders Foghs navn, tre andre, som ikke genfindes, når stemmesedlerne skal trykkes til 2011-valget (se listen til højre):

Socialdemokraternes gamle kæmpe og superstemmesluger ved valg efter valg, Svend Auken, døde i valgperioden. Den konservative partiformand fra 2007, Bendt Bendtsen, opgav at komme af med tilnavnet Mr. 10 Pct. og overlod til Lene Espersen at genrejse det skrantende regeringsparti. Bendt Bendtsen rejste til EU-Parlamentet, og siden har de færreste ud over den nære familie og jagtvennerne hørt fra ham.

Far Her kastede håndklædet
Endelig kastede den anden venstremand på 2007-toppen, forsvarsminister Søren Gade, frivilligt håndklædet i ringen, da 'Far Her' omsider tog konsekvensen af skandaleflommen og løgnene og forlod politik.

Nu kommer så kampen om alle de rare stemmer, som blandt andre disse fire scorede. Men også arven efter den fortabte konservative stjerne, nuværende EU-kommissær Connie Hedegaard, skal fordeles.
Læs her: Dramatisk kamp om Connies stemmer

Hedegaard nåede akkurat ikke ind på top ti-listen i 2007, men havde dog med 21.1775 personlige stemmer ud over partistemmerne et særdeles flot valg.

Neglebidende spændende
Anders Fogh Rasmussens arv skal fordeles i på Venstres kandidater i Sjællands Storkreds, og her er en stribe ministre i spil.
Læs her: Bertel Haarder går efter Foghs stemmer

Hvem der henter Connie Hedegaards stemmer - det kan blive neglebidende spændende. Hedegaard var opstillet i Københavns Omegns Storkreds, hvor hun spurtede i mål langt, langt foran Charlotte Dyremose, som kom med på slæbetov med bare en tiendedel af Hedegaards personlige stemmer - beskedne 2108 stemmer blev det til.

Charlotte Dyremose kan sikkert håbe på at få nogle af de ledige Hedegaard-stemmer, men hun får hård konkurrence.

Håbet Benedikte Kiær
Ganske vist er den ambitiøse Rasmus Jarlov, som i øjeblikket er hendes barselsvikar, flyttet til en anden storkreds, men i stedet har Dyremose fået selskab i Københavns Omegn af integrationsordfører med meget mere Naser Khader og - værre, måske - af et af de nye konservative håb, socialminister Benedikte Kiær, som ganske vist har stillet op til Folketinget tidligere, men som i denne valgperiode for alvor har taget springet fra lokal- og regionalpolitik til landspolitik.

Benedikte Kiær var tidligere opstillet til Folketinget i Nordsjællands Storkreds, men er rykket en tak nærmere på hovedstaden. Og eftersom de konservative ikke (ifølge beregning af fordelingen efter meningsmålingen fra Epinion 23. december) ikke kan regne med igen at få to mandater valgt i Københavns Omegn, kan kampen mellem Dyremose, Khader og Kiær blive noget af det, man skal følge med tilbageholdt åndedræt.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen blev 13. november 2007 valgtets største stemmesluger, tæt fulgt i kampen om de personlige stemmer af sit parlamentariske flertal, Pia Kjærsgaard. Begge blev valgt i den folkerigeste af de ny storkredse, Sjælland. SF opgør ikke stemmetal på samme måde som de øvrige partier. Villy Søvndal fik ganske rigtigt et fint valg, men der er listestemmer med i tallet!

1. Anders Fogh Rasmussen, Sjælland, Venstre (Stemmetal: 58.751)
2. Helle Thorning-Schmidt, København, Socialdemokraterne. (49.926)
3. Pia Kjærsgaard, Sjælland, Dansk Folkeparti. (47.611)
4. Villy Søvndal, Sydjylland, SF. (33.697)
5. Orla Hav, Nordjylland, Socialdemokraterne. (29.192)
6. Lene Espersen, Nordjylland, Konservative. (27.457)
7. Mette Frederiksen, Københavns Omegn, Socialdemokraterne. (27.077)
8. Søren Gade, Vestjylland, Venstre. (23.993)
9. Bendt Bendtsen, Fyn, Konservative. (23.464)
10. Svend Auken, Østjylland, Socialdemokraterne. (22.769)

1 af 2 Topscoreren fra 2007-valget, daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, er en af de populære politikere, som ikke med næste gang. (Foto: Tariq Mikkel Khan).
2 af 2 EU's klimakommissær Connie Hedegaard var konservativ stemmesluger i 2007 - nu skal mindst tre kandidater slås om hendes aflagte tilslutning. (Foto: Jens Dresling)