Studenterne er på gaden i Rom

Tusindvis af studerende demonstrere i Rom mod regeringens universitetsreform inden den endelige afstemning

Tusindvis af studerende er på gaden i Rom for at protestere mod en ny universitetslov. Politiet har afspærret store dele af bymidten for at hindre en gentagelse af sidste uges voldelige demonstrationer.

Senatet ventes senere onsdag eller torsdag at sikre den endelige vedtagelse af reformen.

De studerende er vrede over, at en række studier og fakulteter nedlægges, og at det bliver sværere at få økonomisk hjælp til studierne. Regeringen mener, det vil styrke universiteterne og spare milliarder af euro.

Under demonstrationer i sidste uge blev biler stukket i brand og butiksvinduer smadret. Snesevis af mennesker kom til skade under sammenstød med politiet.

Uroen indtraf, netop som premierminister Silvio Berlusconi undgik at blive fældet af en mistillidsdagsorden i parlamentet,

Arrangørerne af onsdagens demonstration siger, at de ikke ønsker en gentagelse af begivenhederne i sidste uge. De har lovet ikke at gøre forsøg på at bryde politiets afspærringer.

Men studerende demonstrerer andre steder i Italien, og i Palermo på Sicilien blev der rapporteret om kampe mellem studerende og politiet.

Med en ungdomsarbejdsløshed på 25 procent og helt oppe på 35 procent i det fattigere sydlige Italien, har universitetsreformen mobiliseret de unge til at protestere.

- Vi vil bestemt fortsætte med at mobilisere. Det er ikke bare mobilisering mod universitetsreformen, men af en generation, som lader høre fra sig igen om politikken i landet, siger studenteraktivisten Claudio Rizzo.