Professor: PISA-test er trist for Danmark

Resultat af PISA giver anledning til at overveje, om vi har gjort det rigtige, siger professor Niels Egelund

Professor og formand for bestyrelsen for PISA konsortiet i Danmark Niels Egelund er meget trist over resultatet af PISA-undersøgelsen 2009.

- Jeg synes, det er trist. Det giver anledning til at overveje, om vi har båret os ad på den rigtige måde. Om vi har gjort det rigtige, siger Niels Egelund.

PISA undersøgelsen fra 2009, som netop er offentliggjort, viser, at danske elever ligger på en 18.-plads ud af 33 lande i læsning. Samtidig har Danmark kun 5 procent gode læsere, hvor OECD-gennemsnittet er 8 procent.

Faktisk ligger Danmark på en 20.-plads, fordi Danmark har siet for mange svage elever fra i undersøgelsen og derfor har fået 3 strafpoint.

- I læsning ligger vi mellem Ungarn og Portugal. Det er ikke de lande, som vi ønsker at sammenligne os med, siger Niels Egelund og fortsætter,

- Vi kan se, at der er blevet færre rigtig dygtige læsere. Danmark har kun fem procent virkelig gode læsere. OECD-gennemsnittet er otte procent. Vi får ikke udfordret de dygtige nok, mener Niels Egelund.

Han mener, at Danmark nu skal undersøge, hvad det er, som Korea, Finland og Shanghai gør rigtigt. Shanghai ligger nummer ét både i læsning, matematik og naturfag.

Jeg har selv været på studietur til Shanghai. I Shanghai går eleverne i skole fra 7.30 til 17, og ingen tid går til spilde. Vi har brug for at overbevise forældrene om, at skolen er et lærested og ikke et værested, siger Niels Egelund.