Den værste lobbyist mødte selv op

Bidende kulde og en masse aktivister bevæbnet med koste holdt ikke EU's værste lobbyist tilbage, da prisen blev uddelt på et fortov i Bruxelles her til morgen

Antilobbyister og klimaaktivister renser symbolsk børsmæglerforeningen ISDA's bygning på Square de Meeus i Bruxelles, få hundrede meter fra EU-parlamentet. (Foto: ekstrabladet.dk)
Antilobbyister og klimaaktivister renser symbolsk børsmæglerforeningen ISDA's bygning på Square de Meeus i Bruxelles, få hundrede meter fra EU-parlamentet. (Foto: ekstrabladet.dk)

BRUXELLES (ekstrabladet.dk): I fygende sne og seks minusgrader uddelte antilobbygruppen Corporate Europe Observatory sammen med Friends of the Earth her til morgen priser for årets værste EU-lobbyister.

Det skete på et fortov på foran vinderen i finans-kategorien, børsmæglerforeningen ISDA’s kontor, i Bruxelles, få hundrede meter fra EU-parlamentet.

Og det er netop den tætte forbindelse mellem de magtfulde lobbyister og EU-systemet, som bør standses mener både ngo’er og politikere (Dan Jørgensen, MEP for Socialdemokraterne var med, da kampagnen begyndte for seks uger siden).

- Vores budskab til EU-kommissionen er at stoppe lobbyisternes privilegerede adgang til EU-systemet og EU’s politiske beslutningsproces, sagde Paul de Clerk fra Friend of the Earth.

I EU-parlamentet kan lobbyister, modsat i Folketinget, komme og gå. De skal ikke – som f.eks. i Washington D.C. – registrere sig, hvorfor ingen reelt har kontrol med omfanget af lobbyister i EU-systemet. Begge dele bør politikerne overveje, mener ngo’erne.

Før og under prisoverrækkelsen rendte 15-20 aktivister med medbragte støvkoste rundt og rensede symbolsk ISDA-bygningen med de beskidte lobbyister, mens et par søvnige betjente så til fra en parkeret mandskabsvogn.

'Jeg varertager mit firmas interesser'
Og for første gang i de fem år, priserne er uddelt, dukkede en af de nominerede op og modtog den gyldne forstøver og en blanding af buhen og klapsalver.

- Jeg skjuler intet, jeg varetager blot for mit firmas interesser, ligesom I varetager jeres, sagde Matthias Dürr, kontorchef i den tyske energigigant RWE, vinderen i klima-kategorien.

Han skyndte sig at tilføje, at RWE, der suverænt vandt sin kategori for at fastholde fokus på kul- og olieproduktion, har investeret 1,5 mia. i grøn energi og inviterede ngo’erne til forhandling.

Hos EU’s værste finans-loobyist, ISDA – der får prisen sammen med Goldman Sachs for sin rolle i finanskrisen – var døren imidlertid lukket. ’Ledelsen sidder i møde’, sagde en tyggegummityggende receptionist og tog mod den gyldne forstøver.

Andenpladsen gik i begge kategorier, hvor i alt 8.000 har stemt, til EU’s største lobbygruppe, Business Europe for ’sin aggressive modarbejdelse’ af en mere effektiv EU-klimalov.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere