Minister presset til gift-import

Kovending: Karen Ellemanns forgænger, Troels Lund Poulsen, lovede Kommunekemi hurtig godkendelse af giftaffald

(Foto: Jan Unger og Martin Lehmann)
(Foto: Jan Unger og Martin Lehmann)

Det danske ja til import af foreløbig 6100 ton af en af verdens mest frygtede miljøgifte fra Australien til Kommunekemi i Nyborg skyldes et månedlangt pres på Miljøministeriet fra Kommunekemis topchef, Carsten Fich, i parløb med tidligere miljøminister Troels Lund Poulsen ( V).

Som næsten nybagt miljøminister sagde Karen Ellemann ( V) i slutningen af april ellers blankt nej til importen af det stærkt kræftfremkaldende giftstof HCB, men i juni foretog Karen Ellemann en regulær kovending og ændrede sit nej til et ja.

Spillede ministre ud
Det skete, efter at Kommunekemis administrerende direktør, Carsten Fich, bad sin gode ven, nuværende skatteminister Troels Lund Poulsen om at få Karen Ellemann og hendes embedsmænd på andre tanker.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at Troels Lund forud for sit skifte til Skatteministeriet havde lovet Carsten Fich en hurtig afslutning på den spegede sag efter mere end to års korrespondance om en lukrativ ordre på skønsmæssigt en kvart milliard kroner med kemikoncernen Orica og miljømyndighederne i Australien.

Men intet skete, og i marts - efter adskillige henvendelser og rykkere til Miljøstyrelsen - valgte Kommunekemi-direktøren helt uhørt at spille Karen Ellemanns politisk langt mere erfarne forgænger ud mod hende.

Det skete i en e-mail stilet til Skatteministeriet: ' Kan du hjælpe med, at sagen bliver fremmet i Miljøministeriet (...)', lyder Carstens Fichs bøn til Troels Lund Poulsen.

Læs mere i dagens udgave af Ekstra Bladet. Køb avisen i din lokale kiosk eller på www.ekstrabladet.dk/ebladet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.