Minister presset til gift-import

Kovending: Karen Ellemanns forgænger, Troels Lund Poulsen, lovede Kommunekemi hurtig godkendelse af giftaffald

(Foto: Jan Unger og Martin Lehmann)
(Foto: Jan Unger og Martin Lehmann)

Det danske ja til import af foreløbig 6100 ton af en af verdens mest frygtede miljøgifte fra Australien til Kommunekemi i Nyborg skyldes et månedlangt pres på Miljøministeriet fra Kommunekemis topchef, Carsten Fich, i parløb med tidligere miljøminister Troels Lund Poulsen ( V).

Som næsten nybagt miljøminister sagde Karen Ellemann ( V) i slutningen af april ellers blankt nej til importen af det stærkt kræftfremkaldende giftstof HCB, men i juni foretog Karen Ellemann en regulær kovending og ændrede sit nej til et ja.

Spillede ministre ud
Det skete, efter at Kommunekemis administrerende direktør, Carsten Fich, bad sin gode ven, nuværende skatteminister Troels Lund Poulsen om at få Karen Ellemann og hendes embedsmænd på andre tanker.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at Troels Lund forud for sit skifte til Skatteministeriet havde lovet Carsten Fich en hurtig afslutning på den spegede sag efter mere end to års korrespondance om en lukrativ ordre på skønsmæssigt en kvart milliard kroner med kemikoncernen Orica og miljømyndighederne i Australien.

Men intet skete, og i marts - efter adskillige henvendelser og rykkere til Miljøstyrelsen - valgte Kommunekemi-direktøren helt uhørt at spille Karen Ellemanns politisk langt mere erfarne forgænger ud mod hende.

Det skete i en e-mail stilet til Skatteministeriet: ' Kan du hjælpe med, at sagen bliver fremmet i Miljøministeriet (...)', lyder Carstens Fichs bøn til Troels Lund Poulsen.

Læs mere i dagens udgave af Ekstra Bladet. Køb avisen i din lokale kiosk eller på www.ekstrabladet.dk/ebladet.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna Cecilia Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen