Der er klister på ministertaburetterne i Løkke-regeringen. Mailsagen viser, at uanset skandalernes omfang bliver ministrene bare siddende. Kritikerne og oppositionen kan råbe og skrige –alt handler om, at VKO har flertal i Folketingssalen.
Demokrati-skred
Det foreløbige resultat af mailsagen er, at mindst to ministre, udenrigsminister Lene Espersen og tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen, har talt usandt i Folketingssalen, at mindst et ministerium har aktivt modarbejdet Rigsrevisionen, og at statsministeren ikke kan redegøre for sin egen rolle.
Men ingen ministre er gået.
Ingen embedsmænd er stillet til regnskab.
Og ingen uvildig undersøgelse er på vej.
I kølvandet af mail-sagen er flere forskere i folkestyre bekymrede.
– Ja, der er sket et skred. Ministre bliver i dag siddende efter sager, som ville have væltet dem tidligere. Forklaringen er først og fremmest den måde, som DF tænker politik på. Her har man interesse i at holde hånden over ministre, siger Johannes Andersen, lektor i almen samfundsbeskrivelse på Aalborg Universitet.
LÆS: Mail-sagens skandaleministre
Magelige ministre
– Burde Lene Espersen være gået?
– Hun har erkendt, at hun ikke har talt sandt i Folketingssalen, og det skal hun efter loven. Så ja, ud fra den synsvinkel burde hun være gået.
Generelt er eksperterne meget forsigtige med at afsige en dom om, at det danske demokrati er i fare. Men budskabet er klart:
– Ti års flertal har gjort ministrene magelige. Og det er et stort problem, siger professor Jens Hoff fra Institut for Statskundskab fra Københavns Universitet.
– Burde Lene Espersen være gået?
– Hvis hun havde været fra samme parti som Lars Løkke, så ville hun være røget.
LÆS: DF: Vi beskytter dem ikke
Ikke rart at se på
Flere af eksperterne peger på, at Danmark ikke i nyere tid har haft en flertalsregering i ti år. De regner DF som en fast del af regeringen, og det er hovedforklaringen på de nye tider, hvor ministre ikke væltes.
– Det er et stigende problem, at DF holder hånden over politikerne. Mailsagen bekymrer mig. Det er bestemt ikke rart at se på, siger Ove Korsgaard, professor ved Institut for Pædagogik på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.
– Burde Lene Espersen være gået?
– Sagen burde i hvert fald være undersøgt til bunds.
Vi har dem, vi fortjener
Også forskerne Tim Knudsen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet , og Jørgen Grønnegaard Christensen, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, peger på, at den nuværende situation skyldes det stabile VKO-flertal igennem så mange år.
En anden forsker, Henrik Bang, lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, har en lidt anden tilgang:
– Vi har de politikere, vi fortjener, ikke?