Lobbyister støvsuger EU for topfolk

Så blinker advarselslamperne igen i Bruxelles, efter nok en eks-kommissær er ansat som lobbyist inden for sit EU-område

Joe Borg er som mange før ham gået fra EU-kommission til lobbyfirmaer, der arbejder på at påvirke EU-lovgivningen. (Foto: AP)
Joe Borg er som mange før ham gået fra EU-kommission til lobbyfirmaer, der arbejder på at påvirke EU-lovgivningen. (Foto: AP)

Indtil sidste år var han EU's fiskerikommissær. Men for nylig havde malteseren Joe Borg første dag i det politiske konsulentbureau Fipra - der primært udøver lobbyvirksomhed over for EU i shipping- og fiskerianliggender.

Problemet med denne 'svingdørsaktivitet' mellem EU-kontorer og industrien er mistanken om korridoraftaler - indgået mens kommissæren og andre topembedsfolk stadig er ansat i EU.

Ifølge antilobby-ngo'en Corporate Europe Observatory er ikke færre end 13 tidligere kommissærer blevet ansat i industrien inden for de seneste år.

Svagt lobbyregister
Hos Fipra skal eks-kommissæren Joe Borg i øvrigt arbejde sammen med en gammel kollega, EU's tidligere direktør for generaldirektoratet for shipping og søfart, John Richardson, skriver nyhedssitet euobserver.com.

Modsat Washington er det desuden frivilligt for virksomheder og organisationer, der er repræsenteret i Bruxelles, om de vil stå i EU's lobbyregister.

Registret fyldte to år i juni, og ifølge EU-parlamentet har kun knap halvdelen af organisationerne skrevet sig ind i registret.

Lobbyisterne er bemærkelsesværdigt underrepræsenteret i registret.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere